Plana Casa

Η κατοικία, που βρίσκεται στην κοινότητα Porto Feliz της πολιτείας του Σάο Πάολο, αποτελεί μια ριζοσπαστική άσκηση στην οριζοντιότητα, καθώς τοποθετείται στο υψηλότερο σημείο του οικοπέδου, σαν μια εκτεταμένη γραμμή σε ένα ανοιχτό τοπίο.

Εκμεταλλευόμενη τη μορφολογία του εδάφους, η κτιριακή παρουσία γίνεται πιο έντονα αισθητή στο αποτύπωμά της παρά ογκομετρικά. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στον σχεδιασμό του τελευταίου ορόφου, ουσιαστικά την πέμπτη όψη του κτιρίου, με τη σύνθεση και επιλογή του εξοπλισμού που τοποθετήθηκε εκεί, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι φεγγίτες. Η πράσινη στέγη μιμείται τον γύρω χλοοτάπητα, ενώ συμβάλλει στη θερμική άνεση της κατοικίας.

Δομικά, η πλάκα είναι μια άκαμπτη πλατφόρμα που δεν υποστηρίζεται από δοκούς, αλλά απευθείας από τους στύλους, οι οποίοι διανέμονται αρθρωτά σε τρεις άξονες. Οι μεταλλικοί στύλοι σε σχήμα σταυρού αποτίνουν φόρο τιμής στις κομψές αναλογίες της αρχιτεκτονικής τoυ Mies van der Rohe. Κάτω από τη στέγη βρίσκονται δύο προγραμματικοί όγκοι-κουτιά, ο πρώτος με τους λειτουργικούς χώρους, το γυμναστήριο και τα playrooms και ο δεύτερος με τα πέντε en-suite υπνοδωμάτια.

Τα καθιστικά, τοποθετημένα στα άκρα, ανοίγονται εξολοκλήρου μέσω συρόμενων υαλοπετασμάτων, μεταμορφώνοντας όλη την κατοικία σε βεράντα. Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από χαμηλά έπιπλα από μασίφ ξυλεία, ενώ η διάταξη των χώρων επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των επίπλων και των πάνελ, με αποτέλεσμα την εξατομικευμένη ανάγνωση του κάθε κομματιού. Μια διάφανη πολύχρωμη πολυθρόνα αναρτημένη από την πλάκα γίνεται το επίκεντρο της προσοχής και έρχεται σε αντίθεση με την οριζοντιότητα του σπιτιού.

Γύρω από την άκαμπτη οριζοντιότητα, βρίσκεται ένας κάθετος καμπυλοειδής τοίχος από συμπαγή τούβλα διατεταγμένα σε στερεά και κενά. Παραδόξως, αυτός ορίζει τις διαφορετικές σχέσεις μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Ο τοίχος, συνήθως ένα σύμβολο διαίρεσης και απομόνωσης, εδώ άλλοτε κοίλος και άλλοτε κυρτός, αγκαλιάζει τον κήπο της εισόδου και δημιουργεί διαφάνειες, καθώς προσφέρει προστασία από τον δρόμο. Η πλίνθινη υφή του συμβάλλει σε μια ζεστή ατμόσφαιρα και δημιουργεί φίλτρα φωτός με κινητικές επιδράσεις, καθώς η μέρα περνά.

Αρχιτεκτονική μελέτη: 

Marcio Kogan – STUDIO MK27

Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.