Κατοικία στον Central Park Road

Σκοπός μας ήταν να επαναφέρουμε την κατοικία στην πρωταρχική της μορφή και να σχεδιάσουμε μία μοναδική ατμόσφαιρα. Επιθυμία του πελάτη ήταν να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο σπίτι με ισχυρή ταυτότητα. Η οικογένεια είχε καταγωγή από τη Δανία, οπότε το σπίτι, εξαρχής, ήταν ο ορισμός του «Hygge», μιας ιδιότυπης Δανικής έκφρασης που σημαίνει άνεση και ευχαρίστηση.

Στα μάτια του πελάτη, η αξία αυτής της ανακαίνισης δεν περιορίστηκε μόνο στη λειτουργικότητα και την ικανοποίηση των αναγκών της στέγασης, αλλά επίσης στο ότι βρήκαμε νέο σκοπό για το σπίτι και ανασύραμε από το παρελθόν την καρδιά και την ψυχή της κατοικίας που προϋπήρχε.

Η είσοδος, πλέον, σηματοδοτείται από ένα μεγάλο γείσο που τονίζει την οριζοντιότητα της φόρμας και εντείνει τη συνοχή της υπάρχουσας αρχιτεκτονικής μορφής. Είναι διάτρητο ώστε να διαπερνάται από φύτευση δίπλα στην είσοδο και να επιτρέπει άπλετο φως προς τον πυρήνα της κατοικίας, προστατεύοντας ταυτοχρόνως την ιδιωτικότητα.

Η οριζοντιότητα της μορφής ενισχύεται επιπλέον με τη σφράγιση των κατακόρυφων αρμών ανάμεσα στα τούβλα και τον τονισμό του βάθους των οριζόντιων. Η γλώσσα της εξωτερικής τοιχοποιίας μεταφέρεται στο εσωτερικό, για να σχηματίσει και να προσδιορίσει όγκους. Οι τοίχοι μένουν γυμνοί και τα εσωτερικά αναδεικνύουν την ομορφιά της ατέλειας. Δεν υπάρχουν επιδιορθώσεις, ούτε υπερβολική διακόσμηση.

Βασική μας πρόκληση ήταν να συμβιβάσουμε την επιθυμία των πελατών να ζουν σε ένα σπίτι με ελεύθερη κάτοψη, που να επιτρέπει τη συχνή επικοινωνία, χωρίς όμως τον θόρυβο που συχνά προκύπτει σε τέτοιους ενιαίους μεγάλους χώρους. Σε αντίθεση με τη λιτή και απέριττη όψη, με την είσοδο στο σπίτι οι χώροι ξεδιπλώνονται και διεισδύουν μεταξύ τους.

Οι στιβαροί τούβλινοι τοίχοι του εξωτερικού συνεχίζονται στο εσωτερικό ώστε να πλαισιώνουν την καρδιά της κατοικίας (κουζίνα και πρόχειρο φαγητό) και να δημιουργούν εσωτερικές πύλες που συνδέουν γειτονικούς μεταξύ τους χώρους (τραπεζαρία, καθιστικό και μπαρ). Η αλληλοδιείσδυση αυτών των χώρων ενισχύεται περαιτέρω με τα γυάλινα εσωτερικά πετάσματα που τέμνονται με τους τοίχους. Ενώ οι χώροι απομονώνονται ως προς την ακουστική τους, σχεδιάστηκαν ελεγχόμενες οπτικές συνδέσεις.

Επιπλέον συνδέσεις έγιναν ανάμεσα στον περιμετρικό κήπο και τον χώρο γύρω από το σπίτι, φέρνοντας σε σχέση το τοπίο με το χτισμένο περιβάλλον. Η κατοικία είναι φωτεινή και ευάερη με ανοιχτές θέες, όμως διατηρεί μια εσωτερική αλήθεια και μια αίσθηση ακινησίας στους χώρους, που έχει ως αποτέλεσμα την ηρεμία και τη συγκέντρωση.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.