Συγκρότημα Γραφείων στην Αθήνα

Το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων, που καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο και περιέχει ακόμα ένα κτίριο που σχεδιάστηκε από την ίδια αρχιτεκτονική ομάδα το 2010.

Το νέο κτίριο έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, Platinum, για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (U.S. Green Building Council-USGBC).

Δύο βασικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου υπαγόρευσαν την τοποθέτησή του, αφενός ο άξονας της οδού Παραδείσου, που αποτελεί σημαντική οδική πρόσβαση της περιοχής και αφετέρου η απαίτηση για την κατά το δυνατόν διατήρηση ανέπαφου του ειδυλλιακού κήπου που περιβάλλει το υπάρχον κτίριο.

Έτσι ως βέλτιστη επιλογή κρίθηκε σχεδόν μονοσήμαντα η δημιουργία ενός γραμμικού όγκου κατά μήκος της οδού Παραδείσου, που θα σηματοδοτήσει επαρκώς την ύπαρξη των κτιρίων στους διερχόμενους και τους επισκέπτες, θα λειτουργήσει σαν φράγμα μεταξύ της βαρύτερης κυκλοφορίας και του εσωτερικού του ακινήτου και τέλος θα εξασφαλίσει τη διατήρηση του κήπου, αλλά και τη μέγιστη σχέση παλιών και νέων οικοδομών με αυτόν.

Το νέο κτίριο διατάσσεται σε τέσσερις στάθμες. Στο ισόγειο τοποθετούνται όλοι οι χώροι κοινού: η υποδοχή, οι χώροι συσκέψεων, η αίθουσα των πολλαπλών λειτουργιών, καθώς και γραφεία με εξυπηρέτηση κοινού. Στους δύο πρώτους ορόφους διατάσσονται οι κύριοι γραφειακοί χώροι της εταιρίας. Στον τρίτο, τέλος, όροφο και σε εσοχή βρίσκεται η διοίκηση.

Ο χώρος σίτισης και αναψυχής του προσωπικού είναι ένα ισόγειο κτίσμα τοποθετημένο ελεύθερα στον κήπο μεταξύ των δύο κύριων κτιρίων, προκειμένου να γίνεται αντιληπτό ως σημείο συνάντησης και να μπορούν να το οικειοποιηθούν ομοίως παλαιοί και νέοι χρήστες του συγκροτήματος. Ενώνεται δε με τα κυρίως κτίρια με ένα ελαφρύ γραμμικό μεταλλικό στέγαστρο και έτσι γίνεται κομβικό σημείο στάσης μεταξύ τους.

Το υπόγειο γκαράζ 300 θέσεων με πρόσβαση από την οδό Αιγιαλείας και έξοδο στην οδό Αρτέμιδος είναι σε τρεις στάθμες, η ανώτερη με αποθήκες και μηχανοστάσια και οι άλλες δύο μόνο με χρήση στάθμευσης. Το νέο φυλάκιο του συγκροτήματος προτείνεται στην οδό Αρτέμιδος, και ελέγχει την πρόσβαση των πεζών και εποχούμενων επισκεπτών, που κάνουν χρήση του υπαίθριου χώρου ολιγόωρης στάθμευσης.

Αρχιτεκτονικά επιχειρείται η επανάληψη της έκφρασης του υπάρχοντος κτιρίου, προκειμένου να προκύψει ένα αρμονικό ενιαίο σύνολο. Έτσι οι όψεις διαμορφώνονται με μεγάλα υαλοστάσια που επιτρέπουν τη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού. Κινητά στοιχεία ηλιοπροστασίας αυτόματα και αναλόγως του ηλιακού φορτίου ρυθμίζουν την πρόσπτωση του ηλιακού φωτός στα υαλοστάσια, ώστε να βελτιστοποιείται ο φωτισμός, χωρίς να επιβαρύνεται ο κλιματισμός στο εσωτερικό.

Ο οριζόντιος χαρακτήρας κυριαρχεί και στο νέο κτίριο, με προβόλους-επικαλυμμένους με την ίδια φυσική πέτρα με το υπάρχον- να διαμορφώνουν τις μεγάλες του όψεις στους κύριους ορόφους των γραφειακών χώρων και την ανώτερη στάθμη με τα γραφεία της διοίκησης να έχει την αντίστοιχη σηματοδότηση με το σταθερό πέτασμα αλουμινίου στο φυσικό του χρώμα. Εσωτερικά επελέγη μια παλέτα υλικών συγκρατημένης και αυστηρής πολυτέλειας με το κύριο ενδιαφέρον να προκύπτει από τις ποιότητες διαφάνειας, ημιδιαφάνειας και αντανάκλασης των επιφανειών, με μόνο παιγνιδιάρικο στοιχείο τα διάτρητα πάνελ που διαμορφώνουν οροφές και πετάσματα στον χώρο του εντευκτηρίου.

Όλα τα δώματα του υπόγειου χώρου στάθμευσης φυτεύτηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί η συνέχεια του κήπου. Παράλληλα φυτεύτηκε και το μεγαλύτερο μέρος των δωμάτων του νέου κτιρίου καθώς και του δώματος του εντευκτηρίου του προσωπικού, για να εξασφαλισθεί μόνωση, βελτίωση του μικροκλίματος και αισθητική αρτιότητα στη λεγόμενη “πέμπτη όψη”.

Αρχιτεκτονική:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.