Synthesized Integration

Η μελέτη αφορά στην επισκευή και ολοκλήρωση μιας υπάρχουσας ημιτελούς εξοχικής κατοικίας και στον σχεδιασμό των υπαίθριων χώρων της.

Το κτιριακό της κέλυφος είναι τοποθετημένο σε ένα οικόπεδο με κλίση δίπλα στη θάλασσα, με ανεμπόδιστη θέα προς το πέλαγος και συνομιλεί άμεσα με το φυσικό στοιχείο, το οποίο έκανε έκδηλη την παρουσία του σε κάθε σημείο, εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Η είσοδος στο οικόπεδο γίνεται από τη βόρεια και νότια πλευρά. Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα˙ το πρώτο επίπεδο αποτελείται από τους χώρους διημέρευσης και δύο υπνοδωμάτια με μπάνιο, το καθένα με ανεξάρτητη είσοδο.

Το δεύτερο επίπεδο αποτελείται από ένα υπνοδωμάτιο, μπάνιο και βεράντα. Στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας κατοικίας με υπαίθριους χώρους που να σέβεται το τοπίο, την τοπική αρχιτεκτονική και ταυτοχρόνως να εξυπηρετούνται οι λειτουργικές της ανάγκες. Βασική αρχή της πρότασης είναι η ενοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Τα πρόσθετα αρχιτεκτονικά στοιχεία συντίθενται με τα παλιά, με γνώμονα τα διάφορα επίπεδα του εδάφους, ντυμένα σε γήινες αποχρώσεις.

Οι εσωτερικοί χώροι έχουν αναφορές στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, η οποία αποδίδεται με σύγχρονες γραμμές. Προστίθενται χτιστά, αμετάβλητα στοιχεία για τις διάφορες λειτουργίες, οι τοίχοι καλύπτονται με αδρό λευκό σοβά, ενώ στους χώρους του ισογείου τμήματα του βραχώδους εδάφους αφήνονται ακάλυπτα μέσω μεγάλων ανοιγμάτων στον ανατολικό τοίχο των δωματίων, επιτρέποντας στο φυσικό στοιχείο να συνυπάρξει με το δομημένο.

Το σύνολο των δαπέδων διαστρώθηκε με τσιμεντοκονία σε ανοιχτό γκρι χρώμα, ενώ το ξύλο είτε φυσικό, είτε επιχρωματισμένο λευκό ή γκρι, χρησιμοποιείται κυρίως στα κουφώματα, στις οροφές και στα φύλλα των ντουλαπιών. Στις όψεις της κατοικίας διατηρείται η υφιστάμενη πέτρινη τοιχοποιία. Ο όγκος του μύλου αποφασίστηκε να καλυφθεί με σοβά σε γκρι χρώμα αποσκοπώντας στην οπτική εναρμόνιση με το τοπίο.

Ο περιβάλλον χώρος αναπτύσσεται σε επίπεδα μεταφέροντας τις βασικές λειτουργίες πλησιέστερα στη θάλασσα. Δύο κλίμακες τον ενοποιούν με το δώμα του κτιρίου, καθιστώντας το προσβάσιμο. Μια κολυμβητική δεξαμενή και στεγασμένοι με ξύλινες πέργκολες, χώροι που περιλαμβάνουν υπαίθριο καθιστικό, τραπεζαρία και BBQ συμπληρώνουν τον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο η διαμόρφωση του οποίου αποτελεί συνέχεια των γραμμών του κτιρίου, κατευθύνοντας το βλέμμα προς τη θάλασσα.

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Φωτογράφηση:
George FAKAROS

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.