The Buchli

Η ιδιωτική κατοικία της οικογένειας Schärer, με το όνομα Buchli, βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου που βλέπει τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Münsingen, έχοντας εκπληκτική θέα στο περιβάλλον. Το όνομά της οφείλεται στο τοπωνύμιο της περιοχής όπου βρίσκεται, ενώ ανακαινίστηκε πλήρως, με μεγάλη προσοχή, το 2019, για να γιορτάσει τα πεντηκοστά της γενέθλια. Το κτίριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Fritz Haller, έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της Ελβετίας τον 20ό αιώνα. Ο Haller, που ήταν πρωτοπόρος της τυποποιημένης κατασκευής, ανέπτυξε τα συστήματα MINI, MIDI και MAXI, βασισμένα στην οικοδομική με χάλυβα. Ο Haller και ο Paul Schärer jr εφάρμοσαν την ίδια συστηματική προσέγγιση στον σχεδιασμό επίπλων, δημιουργώντας της διάσημη σειρά σύνθετων της USM Haller.

Η κατοικία των Schärer ήταν η πρώτη κατοικία του Fritz Haller η οποία βασίστηκε σε προκατασκευή. Βρίσκεται σε μία απότομη πλαγιά που επιβλέπει της εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Τοποθετημένα παράλληλα με την πλαγιά, τα δωμάτια του πάνω ορόφου βλέπουν τον ποταμό Aare και είναι ανοιχτά απ’ όλες τις πλευρές τους. Η πρόσβαση στην κατοικία γίνεται από την ψηλότερη στάθμη, με ιδιωτικό δρόμο που οδηγεί στο ισόγειο parking. Ο κατασκευαστικός κάναβος ακολουθεί τον ρυθμό 1:2:1:2:1. Στο ισόγειο, ο κεντρικός άξονας λειτουργεί ως χολ εισόδου, με μία κυκλική μεταλλική σκάλα να οδηγεί στον πρώτο όροφο, ο οποίος στηρίζεται πάνω σε κολόνες. Το υπόγειο φιλοξενεί γραφείο και έναν ξενώνα. Στον πρώτο όροφο, η κεντρική περιοχή εγκαταστάσεων και κυκλοφορίας βρίσκεται δίπλα στην κουζίνα και τρία βορειοανατολικά υπνοδωμάτια με μπάνιο. Κατά μήκος ολόκληρης της νοτιοδυτικής πλευράς του κτιρίου απλώνεται ένα άνετο καθιστικό με χώρο φαγητού και μπαλκόνι. Τα σταθερά έπιπλα αποθήκευσης και οι κεντρικές εγκαταστάσεις της κουζίνας σχεδιάστηκαν από τον Haller. Ακόμα και το ελεύθερο τζάκι εντάσσεται στον κάναβο, όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία της εσωτερικής διαμόρφωσης, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως το τυποποιημένο σύστημα της USM Haller. Τα ψηλά, στενά, ορθογώνια ανοίγματα με πλάτος μόλις 1.20m παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής όψης του κτιρίου. Η ανακαίνιση, που έγινε το 2019, διατηρεί τις κατασκευαστικές αρχές και συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της ιστορικής αποκατάστασης. Σήμερα, το Buchli χρησιμοποιείται ως ξενώνας για τους επισκέπτες της USM.

Αρχιτεκτονική:
Ανακαίνιση:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.