Turó de la Peira

Το 2014, ο Δήμος της Βαρκελώνης προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του τοπίου στο εσωτερικό ενός οικοδομικού τετραγώνου, όπου θα κατασκευάζονταν, επιπλέον, αθλητικές εγκαταστάσεις με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και γήπεδο. Η βραβευμένη πρόταση των αρχιτεκτόνων Anna Noguera και Javier Fernandez, που υλοποιήθηκε πρόσφατα, εκτιμήθηκε για την ιδέα να ενσωματώσει το τοπίο σε ένα μόνο κτίριο στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου και επίσης, για τη δέσμευσή της προς τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό για το περιβάλλον.

Η συνοικία Turó de la Peira χαρακτηρίζεται από την κοινωνική κατοικία χαμηλού κόστους που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60 και από τη μεγάλη πυκνότητα δόμησης. Λείπουν οι περιοχές πρασίνου και οι κοινωνικές υποδομές. Το αστικό περιβάλλον, πριν την επέμβαση, ήταν ένας αδιάρθρωτος χώρος, άθροισμα αποσπασματικών υπολειμμάτων. Ένα γήπεδο βρισκόταν στριμωγμένο ανάμεσα στα γειτονικά κτίρια και υπήρχε επίσης μία παροπλισμένη πισίνα. Το αστικό τοπίο ήταν ένα συνοθύλευμα από σκληρά εδάφη και τσιμεντένιους τοίχους, το οποίο έπασχε από την ολοκληρωτική απουσία βλάστησης.

Η συνένωση των δύο υποδομών σε ενιαίο κτίριο, απελευθέρωσε χώρο για να δημιουργηθεί ένας δημόσιος κήπος: ένας χώρος όπου, πάνω στα πρανή του εδάφους, εναλλάσσονται σκληρές και μαλακές περιοχές. Ο κήπος ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις και λειτουργεί ως προθάλαμος για τη νέα δημόσια υποδομή, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα.

Το νέο συγκρότημα δημιουργείται από την επικάλυψη δύο μεγάλων χώρων: μιας θερμαινόμενης δημόσιας πισίνας στο επίπεδο του εδάφους και ενός γηπέδου στον όροφο. Το κτίριο είναι εν μέρει θαμμένο στο έδαφος, ώστε να προσαρμόζεται στην τοπογραφία και να γεφυρώνει τη διαφορά στάθμης ανάμεσα στους δύο δρόμους. Η όψη στην οδό Sant Isle έχει αστικό χαρακτήρα, με μία γωνιακή βεράντα που επεκτείνει το πεζοδρόμιο και οδηγεί προς την είσοδο.

Το κτίριο ελαχιστοποιεί το αποτύπωμά του στον κήπο μέσω μιας πράσινης περιμετρικής στεγασμένης διαδρομής. Ο όγκος του είναι άλλο ένα στοιχείο της διαμόρφωσης του κήπου, που δεν τον μιμείται αλλά έρχεται σε διάλογο μαζί του.

Η πρόταση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εντυπώσεις που κάνει ο χώρος στους επισκέπτες. Το φυσικό φως, η βλάστηση και η χρήση του ξύλου δημιουργούν ζεστή ατμόσφαιρα που διαφέρει σημαντικά από την ψυχρότητα παρόμοιων εγκαταστάσεων.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε με παθητικά κριτήρια. Ο συμπαγής όγκος, που βρίσκεται εν μέρει μέσα στο έδαφος, μειώνει την επιφάνεια της όψης, αποφεύγοντας έτσι τις θερμικές απώλειες. Ο κλιματισμός και αερισμός του γηπέδου στηρίζονται εξ’ ολοκλήρου στα φυσικά συστήματα. 24 ηλιοροφές και πλευρικά ανοίγματα που ελέγχονται από αισθητήρες διασφαλίζουν τον διαμπερή αερισμό και τον επαρκή φωτισμό. Η θερμομόνωση ολόκληρου του κελύφους σχεδιάστηκε κατά περίπτωση, ανάλογα με τον προσανατολισμό.

Το κτίριο διαθέτει σύστημα αεροθερμίας που διατηρεί την ενέργεια και τη διαθέτει για τη θέρμανση του νερού της πισίνας. Τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν ολόκληρη την οροφή και παράγουν 95.534 κιλοβατώρες τον χρόνο.

Ο σκελετός του κτιρίου κατασκευάστηκε από 100% προκατασκευασμένη βιομηχανική ξυλεία (PLC), λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών του υλικού ως προς τον κύκλο ζωής του. Το PLC προτιμήθηκε επιπλέον για την καλή του στατική συμπεριφορά, την καταλληλότητά του για το περιβάλλον της πισίνας, το μικρό του βάρος και τη συνακόλουθη εξοικονόμηση θεμελιώσεων, καθώς και τον γρήγορο χρόνο συναρμογής του στο εργοτάξιο (8 εβδομάδες).

Μία πράσινη περιμετρική επιφάνεια που περιβάλλει το κτίριο παρέχει ηλιοπροστασία και δημιουργεί έναν βιοκλιματικό χώρο στην περίμετρο. Το σύστημα βλάστησης είναι υδροπονικό και προτιμήθηκε για το μικρό του βάρος, τη μεγάλη διάρκεια ζωής της υποδομής του, την ικανότητά του στη διατήρηση του νερού και την ευκολία τοποθέτησής του. Από το εσωτερικό του γηπέδου, η πράσινη όψη φαίνεται μέσα από υαλοπέτασμα και παρέχει ποικιλία διαφορετικών εντυπώσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Μία μεγάλη υδατοδεξαμενή στο υπόγειο συλλέγει τα όμβρια της οροφής για ανακύκλωση και ποτίζει ολόκληρη την πράσινη υδροπονική όψη. Στον σχεδιασμό του δημόσιου κήπου, ένα σύστημα αποστράγγισης στη βάση των πρανών συλλέγει τα νερά της βροχής και τα επιστρέφει στην υδατολεκάνη.

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.