Edison Residence

Το κτίριο σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα KANVA σε ένα μικρό άδειο οικόπεδο, στο επίκεντρο της φοιτητικής ζωής του Μόντρεαλ, λίγο βόρεια από τις εγκαταστάσεις Milton Gates του Πανεπιστημίου McGill. Η οικοδομή που προϋπήρχε στο σημείο είχε χτιστεί τον 19ο αιώνα και ισοπεδώθηκε, μετά από πυρκαγιά, στις αρχές του 20ού. Το τραγικό περιστατικό είναι ένα μόνο από τα αφηγηματικά στρώματα της τοποθεσίας. Η ιστορία του μέρους έγινε βασική πηγή έμπνευσης για την ένταξη του νέου κτιρίου στην πόλη και αυτό οδήγησε στην έρευνα των δυνατοτήτων μιας καινοτομίας από την τεχνολογία της κατασκευής του μπετόν: τα φωτοεγχάρακτα μπετονένια πανέλα, που επιτρέπουν στο κτίριο να αφηγηθεί την ιστορία του. Το έργο γίνεται μια «ομιλούσα» αρχιτεκτονική, η οποία ενεργοποιεί τα διανοητικά και αντιληπτικά αντανακλαστικά των ενοίκων της, κάνοντάς τους να βλέπουν πιο προσεκτικά. Στη μπετονένια όψη βρίσκεται εγχάρακτη μια κινηματογραφική ακολουθία από την ταινία Montreal Fire Department of Runners (Edison, 1901). H επιλογή της ταινίας έγινε για τη σχέση της με την ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής: αναφέρεται τόσο στην πυρκαγιά που άφησε άδειο το οικόπεδο, όσο και στον σημαντικό εφευρέτη Thomas Edison, που είχε μεγάλη συνεισφορά στη δημιουργία των «tableaux mouvants» («κινούμενων πινάκων») και των κινηματογραφικών ταινιών.

Από την αφετηρία του έργου υπήρχαν περιορισμοί στην επιλογή των υλικών, μια και το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή ιστορικής προστασίας του Μόντρεαλ: η παλέτα επέτρεπε μόνο τη χρήση κάποιου είδους λιθοδομής. Η σχεδιαστική ομάδα θεώρησε αυτό το δεδομένο περισσότερο ως ευκαιρία για να αμφισβητηθούν οι συμβάσεις και να δοκιμαστούν τα εκφραστικά όρια του μπετόν. Η διαδικασία της φωτοεγχάραξης προτιμήθηκε ως η πιο διακριτική: δεν επιβάλλεται στους θεατές αλλά, περισσότερο, τους καλεί να φανταστούν μια ιστορία από την αρχή, καθώς κινούνται πλάι ή διαμέσου του κτιρίου, οπότε και η εικόνα της ταινίας, προοδευτικά, μοιάζει πιο καθαρή ή πιο θολή. Η εκλεπτυσμένη τεχνική της φωτοεγχάραξης είναι ένα σύνθετο εργαλείο που διευκολύνει τη διατύπωση μιας ευχάριστης και ευπροσάρμοστης αφήγησης πάνω σε ένα, κατά τα άλλα, άγριο και γυμνό υλικό.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία της φωτοεγχάραξης μεταφράζει μια εικόνα σε αναπαράσταση με όρους θετικού/αρνητικού, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μια σειρά εγχάρακτων λωρίδων που τη σχηματίζουν. Παίζοντας με το φως και τη σκιά, κάθε στιγμιότυπο της ταινίας και, κατ’ επέκταση, η ακολουθία που σχηματίζεται μέσα από τη φωτοεγχάραξη, έρχεται στην αντίληψη των θεατών ως διαρκώς μεταβαλλόμενη, δυναμική κατάσταση: Οι ακτίνες του ήλιου που πέφτουν πάνω στις χαράξεις κάνουν κάθε εικόνα πιο έντονη, ενώ η συννεφιά μαλακώνει το αποτέλεσμα. Οι υαλοπίνακες στη μπροστινή όψη είναι επίσης εγχάρακτοι, με συμπληρωματικές εικόνες, οι οποίες συμβάλλουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της ακολουθίας. Καθώς οι φοιτητές κατοικούν το κτίριο, ή οι περαστικοί το προσπερνούν, η απόσταση και η γωνία που σχηματίζει το βλέμμα τους με την όψη, σε συνάρτηση με την ταχύτητα με την οποία κινούνται, αλλάζει διαρκώς την αντίληψη της ακολουθίας.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα, που αφορά φοιτητική κατοικία, είναι φυσικό επακόλουθο της γειτνίασης του κτιρίου με τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Ένας ιδιωτικός και ένας δημόσιος όγκος φιλοξενούν, αντίστοιχα, ιδιωτικές και δημόσιες λειτουργίες. Ο προστατευμένος χώρος της κατοικίας στεγάζει τριάντα ανεξάρτητα δωμάτια, κοινόχρηστους χώρους όπως κουζίνα, καθιστικό, χώρο διαβίωσης κλπ. Κάθε φοιτητικό δωμάτιο έχει σχεδιαστεί ως βέλτιστη μονάδα και εξοπλίζεται με αποθηκευτικούς χώρους από το δάπεδο έως την οροφή, οι οποίοι στον ένα τοίχο πλαισιώνουν το κρεβάτι και στον άλλο δημιουργούν μια εσοχή για το συρόμενο γραφείο. Όλα τα ιδιωτικά δωμάτια βλέπουν προς έναν ήσυχο κοινόχρηστο κήπο που περιβάλλει ολόκληρο το κτίριο, παρέχοντας ασφάλεια και αναψυχή. Η όψη προς τον κήπο ακολουθεί την ίδια κινηματογραφική λογική: η σήμανση, σε κίτρινο, διακρίνει μεταξύ τους τα ανεξάρτητα δωμάτια. Η κύρια είσοδος γίνεται μέσα από πέρασμα – αυλόπορτα, που είναι ο παραδοσιακός τρόπος εισόδου στα κτίρια του Μόντρεαλ από την εποχή που ακόμα υπήρχαν άμαξες, δημιουργώντας αίσθηση προστατευμένου χώρου. Οι κοινόχρηστοι χώροι βλέπουν προς την πολυσύχναστη οδό University Street, έχουν σχεδιαστεί με τη μέγιστη ευελιξία και διευκολύνουν την οικειοποίηση από τους φοιτητές που μένουν εκεί.

Η Edison Residence δημιουργεί μια ζωντανή αρχιτεκτονική, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στην κοινωνική τους διάσταση. Προκαλεί τη συμμετοχή και τη σκέψη των θεατών μέσα από την παρατήρηση των μετασχηματισμών του συγκεκριμένου μέρους και, κατ’ επέκταση, της πόλης. Το πιο σημαντικό είναι ότι το κτίριο μετατρέπει τον χώρο ζωής των φοιτητών σε πηγή έμπνευσης, καθώς εκείνοι διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.