Viewing “plateaus”

Δύο κατοικίες χωροθετούνται στο ανατολικό σημείο του οικοπέδου με θέα στον κόλπο της Νάουσας και την παραλία Κολυμπήθρες, με τους αύλειους χώρους να αποτελούν το συνδετικό στοιχείο μεταξύ τους.

Φαρδείς διάδρομοι με μεγάλα πλατύσκαλα οδηγούν στα «πλατώματα» θέασης διαπερνώντας εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Η φύτευση ενισχύεται στις εσωτερικές αυλές και στην περίμετρο του οικοπέδου με έναν τεχνητό λόφο.

Στη νότια πλευρά των κατοικιών υπάρχουν ανοίγματα μόνο στις εσωτερικές προστατευμένες αυλές, στην ανατολική κυριαρχεί η φύτευση με ντόπια βλάστηση και η ανάπτυξη των εγκάρσιων τοίχων, ενώ στη βορειοδυτική υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα και καθιστικά θέασης.

Η όλη επέμβαση χαρακτηρίζεται από βασικές συνθετικές αρχές. Η αρχετυπική μορφή του τοίχου, στοιχείο γνώριμο στο κυκλαδίτικο τοπίο, χρησιμοποιείται άλλοτε σαν όριο και άλλοτε σαν στοιχείο κατοίκησης. Η κτιριακή δομή προσαρμόζεται στο περιβάλλον, με την ενοποίηση του κτιριακού εσωτερικού με τις αυλές, τις προσβάσεις και τις κλίμακες. Οι μεγαλύτεροι όγκοι διασπώνται με μικρές μετακινήσεις, δημιουργώντας προστατευμένες αυλές από τους έντονους βόρειους ανέμους, όπου φυτεύονται μουριές που προσφέρουν σκιά.

Το δίκτυο των πίσω αυλών διατρέχει τις κατοικίες και μέσω των ανοιγμάτων είναι δυνατή η θέαση προς τη θάλασσα. Δημιουργείται έτσι ένα οικιστικό σύνολο που δίνει μια έντονη ταυτότητα κατοίκησης και αφήνει ένα ιδιαίτερο σχεδιαστικό αποτύπωμα στο κατά τ’ άλλα ήπιο τοπίο. Το έντονο κυκλαδικό φως χρησιμοποιείται στις οπτικές που δημιουργούνται από την κίνησή του ανάμεσα σε τοίχους-χώρους και τοπίο. Οι αποχρώσεις του γαλάζιου και οι έντονες σκιάσεις που κυριαρχούν, μεταμορφώνουν το κτίριο σε μία μηχανή θέασης.

Τα υλικά εναλλάσσονται, από τη συνεχόμενη κίνηση του σοβατισμένου τοίχου, που περικλείει την κατοικία, στους ανεπίχριστους πέτρινους τοίχους που λειτουργούν ως πανέλα πλήρωσης, δημιουργώντας χώρους υπαίθριους και εσωτερικούς. Το συγκρότημα των δύο κατοικιών, περιτριγυρισμένο από μια αιγαιοπελαγίτικη φύτευση, άλλοτε ανοίγεται προς το τοπίο και τις θεάσεις προς τη θάλασσα και άλλοτε μένει ερμητικά κλειστό, προσφέροντας μοναδικούς χώρους διαβίωσης.

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Φωτογράφηση:
George Messaritakis

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.