Χώρος εστίασης στα Μάταλα της Κρήτης

Η μελέτη αφορά επέμβαση σε υφιστάμενο κτίριο ξενοδοχείου και συγκεκριμένα στον χώρο εστίασης . Το κτίσμα εντοπίζεται στην απόληξη της πεδιάδας της Μεσαράς προς τη θάλασσα του Λυβικού, Νότια της Κρήτης. Πρόκειται για μία από τις πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες στα Μάταλα. Στόχος της μελέτης ήταν ο νέος χώρος να ανταποκρίνεται στο υψηλό επίπεδο ποιότητας φαγητού που προσφέρεται από τους ντόπιους, καθώς και στο πνεύμα χαλάρωσης που απορρέει από την ζωή στα Μάταλα. Για το λόγο αυτό ο χώρος παρασκευής φαγητού και οι μπουφέδες ενοποιούνται αρμονικά δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε μία κρητική κουζίνα. Εντοιχισμένα ντουλάπια, πήλινα κιούπια και ξύλινες συνθέσεις ενισχύουν την αίσθηση του οικείου, μη τυποποιημένου χώρου.

Ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων προσανατολίζεται προς τον διαμορφωμένο χώρο της πισίνας και γίνεται ένα με αυτόν μεταφέροντας την υπαίθρια εμπειρία στο εσωτερικό. Στην οροφή τοποθετείται μια σύνθεση από κρητικό καλάμι και ξύλινα δοκάρια ενώ στον τυφλό εσωτερικό τοίχο διαμορφώνεται μικρός κήπος ως συνέχεια της εξωτερικής φύτευσης. Πλαίσια από σχοινί διαχωρίζουν νοητά τις επιμέρους περιοχές χωρίς να αποκλείουν την οπτική επαφή. Ταυτόχρονα το bar συμμετέχει λειτουργικά στην ενοποίηση του χώρου εστίασης με τον υπαίθριο χώρο. Γεωμετρικά μοτίβα επιλέγονται τόσο στα κεραμικά πλακάκια όσο και στα υφάσματα που διακοσμούν το χώρο.

Αρχιτεκτονική μελέτη: 

Μιχάλης Τζαγκαράκης, Μαρία Τριαματάκη

Φωτογράφηση: 

Μανώλης Παπαδάκης

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.