Ιδιωτική κατοικία στην Κρήτη

Μια διώροφη κατοικία που συνδυάζει το σύγχρονο με τα στοιχεία μνήμης, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μελέτη στον Μονοναύτη της Αγίας Πελαγίας, στην Κρήτη. 

Διαρρύθμιση της κάτοψης και διαχείριση της θέας 

Όλο το συγκρότημα είναι προσανατολισμένο προς τη θέα. Δυτικά το σπίτι παρουσιάζει μια εσωστρέφεια ενώ στην απέναντι πλευρά ξεδιπλώνει διάπλατα το εσωτερικό του προς τα έξω. 

Πλησιάζοντας την είσοδο της κατοικίας συναντάμε παρτέρια με φυτά. Τα ανοίγματα όλα είναι λιτά, με κλωστρά (κεραμικά πλαίσια) που επιτρέπουν τη ροή του φυσικού φωτισμού, αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνουν την απομόνωση των ενοίκων από τη μεριά του δρόμου.

Η πρόσβαση στο σπίτι επιτυγχάνεται είτε από το επίπεδο του ισογείου, είτε από τον νότο με μια εξωτερική κλίμακα, που οδηγεί στον επάνω όροφο. Η πλευρά που είναι προσανατολισμένη προς τη θάλασσα φιλοξενεί μια ευρύχωρη πλατεία αναψυχής και μια επιμήκη πισίνα. Τα επίσης μεγάλου μήκους ανοίγματα της όψης επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία και πρόσβαση προς την αυλή, η οποία αποτελεί τον βασικό χώρο υποδοχής κατά τους θερινούς μήνες.

Επιπροσθέτως, στη ΒΑ πλευρά της κατοικίας συναντάμε ένα μεγάλο ξέφωτο που παρέχει ανεμπόδιστη οπτική προς την πισίνα και τη θάλασσα. Η προσθήκη ενός τοιχίου στον βορρά κατά μήκος της όψης προστατεύει από ανεπιθύμητα καιρικά φαινόμενα και περιορίζει τη θέα από το γειτονικό κτίσμα, προσφέροντας την καλύτερη εφικτή απομόνωση στους ιδιοκτήτες. Στην ίδια λογική σχεδιάστηκε το barbeque και ο εξωτερικός χώρος φαγητού, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Παλέτα υλικών

Η ενσωμάτωση στο τοπίο επιτυγχάνεται με την ορθή επιλογή των υλικών. Τοπική πέτρα έχει τοποθετηθεί σε όλα τα σημεία του ισογείου, δίνοντας την εντύπωση ότι το κτίριο “αναδύεται” διακριτικά από το έδαφος. Αντίστοιχα το δάπεδο ακολουθεί μια ανάλαφρη λογική με τη χρήση ουδέτερων τόνων, ώστε να αναδεικνύονται οι καθαροί όγκοι του σπιτιού. Στην αυλή και την πλατεία τοποθετούνται οργανικά υλικά καθώς και φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος, το υδάτινο στοιχείο που είναι ευδιάκριτο σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς προάγει την αίσθηση πολυτέλειας σε όλο το συγκρότημα. Η διαχείριση των όγκων, η επιλογή των υλικών και η εσωτερική διακόσμηση δίνουν την αίσθηση μιας κατοικίας αναψυχής και χαλάρωσης.

Projects

Αρχιτεκτονική:
Φωτορεαλισμός:

Tags

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.