Πολιτιστικό Κέντρο Heytown

Το έργο βρίσκεται μόλις 5km έξω από το επιχειρηματικό κέντρο του Πεκίνου, στο μέσο ενός ρομβοειδούς, κατακερματισμένου οικοπέδου που διασχίζεται από σιδηροτροχιές. Ενώ η υπόλοιπη πόλη γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη, η συγκεκριμένη περιοχή, κρυμμένη ανάμεσα σε παροπλισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έχει παραμείνει στάσιμη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το σχέδιο του επενδυτή είναι να αναζωογονήσει την τοποθεσία προσελκύοντας πολιτιστικές χρήσεις και δραστηριότητες του δημιουργικού τομέα, σταδιακά οικοδομώντας μία συνοικία 140,000m². Ο σχεδιασμός ενεργοποιεί τον υπολειμματικό θύλακα της πόλης φέρνοντας χρήσεις εμπορίου, αναψυχής, εστίασης και δημιουργικών επιχειρήσεων. Το πολιτιστικό κέντρο τοποθετείται στο μέσο της ζώνης του δημιουργικού τομέα.

Η προσέγγιση απαντά στο ερώτημα της μετατροπής ενός βιομηχανικού χώρου, σχεδιασμένου για την παραγωγικότητα, σε χώρο τέχνης με σκοπό τη συμμετοχή. Αναπτύσσει, σε αυτό το πλαίσιο, μία ορθολογική στρατηγική «μετασχηματισμού του αρχετύπου»: Ιδιοποιείται το αρχετυπικό, οδοντωτό σχήμα των βιομηχανικών κτιρίων, προσαρμόζεται στις λειτουργικές ανάγκες του πολιτιστικού κέντρου, ενώ στη συνέχεια αυτό μεταφράζεται σε μία νέα, σύνθετη τυπολογία η οποία σχεδιάζεται ώστε να μεγιστοποιεί τη δημιουργική ενέργεια του αστικού τετραγώνου.

Η όψη χαρακτηρίζεται από μία πτυχωτή, διάτρητη μεταλλική επένδυση με οδοντωτό σχήμα, το οποίο προέρχεται από το σχήμα του παλιού εργοστασίου. Η όψη προεκτείνεται και στο τέλος κάμπτεται, ακουμπώντας σχεδόν τις υπερυψωμένες σιδηροτροχιές, δημιουργώντας μια αίσθηση εφήμερης αιώρησης. Επιπλέον, εμπλουτίζει την αδιάφορη κορυφογραμμή της συνοικίας, όχι μόνο με το σχήμα της αλλά και με τον φωτισμό της, ο οποίος διαρκώς μεταβάλλεται.

Το βιομηχανικό παρελθόν επανερμηνεύεται σε σύγχρονο πλαίσιο και μεταφράζεται σε τρία στοιχεία υλικότητας: τη μεταλλική επένδυση, που κινείται ανάμεσα στην ανακλαστικότητα και τη διαφάνεια, σε ανταπόκριση με τις σύγχρονες πολιτιστικές απαιτήσεις, την αδιαφανή επιφάνεια του τοίχου από κόκκινο τούβλο, ως υπόμνηση του βιομηχανικού χαρακτήρα της τοποθεσίας και τα μεγάλα γυάλινα ανοίγματα με τις περιστρεφόμενες πόρτες που αποκαλύπτουν το εσωτερικό του κελύφους στους περαστικούς.

Το πολιτιστικό κέντρο ΗeyTown χαρακτηρίζεται κυρίως από τη διάτρητη αλουμινένια όψη του, η οποία τυλίγεται γύρω από ολόκληρο τον οδοντωτό όγκο. Αντί για μια καθαρή εικόνα αιώνιας «νεότητας» που φέρνει συνήθως σε τέτοια πλαίσια η χρήση του μετάλλου, ο σχεδιασμός της όψης εξερευνά τις διαφορετικές αισθητικές δυνατότητες του αλουμινίου: χρησιμοποιείται η ελάχιστη εφικτή γωνία πτύχωσης, οι ρυθμοί των διατρήσεων κλιμακώνονται, διαφοροποιείται το ποσοστό των κενών, αξιοποιείται η μέγιστη κατακόρυφη επιφάνεια γεφύρωσης με μεταλλική επένδυση, ενώ γίνεται προσεκτική διαχείριση της ανακλαστικότητας. Σκοπός είναι να γίνει χειροπιαστή η εμπειρία μιας αρχιτεκτονικής που συνδιαλέγεται με το περιβάλλον της και να αποτυπωθεί η ένταση ανάμεσα στο παρελθόν της τοποθεσίας και της μετάβασής του προς το μέλλον. Κατά τη διάρκεια της μέρας, η πτυχωτή επένδυση αιχμαλωτίζει τις αλλαγές του φυσικού φωτισμού μέσα από τις διαφορετικές γωνίες της, σαν σειρά πρισματικών κατόπτρων που αντανακλούν τον ουρανό. Καθώς ο ήλιος πέφτει, ο ημιανακλαστικός όγκος αρχίζει να φωτίζεται και η ψυχρή αντανάκλαση σταδιακά μετατρέπεται σε θερμή διαφάνεια, από τη βάση προς την κορυφή. Η διαρκής αμφισημία της εμπειρίας του φωτισμού κατά τη διάρκεια της μέρας προσθέτει μια φευγαλέα αφήγηση στο αστικό περιβάλλον.

Το κτίριο, επιφάνειας 3,300m², αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες: το φουαγέ με γκαλερί στον όροφο, που συνδέονται με ένα μεγάλο περιστροφικό κλιμακοστάσιο, τον κεντρικό χώρο που μπορεί να μετατρέπεται από θέατρο 500 θέσεων σε ανοιχτό εκθεσιακό χώρο που εκτονώνεται στην πλατεία μέσα από περιστροφικές πόρτες και τέλος τα παρασκήνια με τις διάφορες λειτουργικές εξυπηρετήσεις. Επιπλέον, το συγκρότημα περιλαμβάνει βιβλιοπωλείο με πωλητήριο, έναν σταθμό εικαστικής εκπαίδευσης, μία γραμμική γκαλερί διπλού ύψους και άλλες παρεμφερείς λειτουργίες. Σκοπός της συγκεκριμένης διαμόρφωσης είναι η μέγιστη προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά σενάρια εκδηλώσεων κλειστού ή ανοιχτού χώρου.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.