Apple Store Via Del Corso

Το νέο Apple Store στη Via del Corso, έναν από τους πιο ζωντανούς δρόμους της Ιταλικής πρωτεύουσας, δίνει νέα ζωή στο ιστορικό Palazzo Marignioli. Με έμπνευση από το πλούσιο παρελθόν του κτιρίου, ο σχεδιασμός αναδεικνύει τα συναρπαστικά, πολλαπλά στρώματα της ιστορίας του αποκαλύπτοντας τις επιζωγραφισμένες οροφές και τις νωπογραφίες από το 1890, σε αντιπαραβολή με σύγχρονα έργα graffiti του 1950. Έχοντας ως κεντρική ιδέα τις τοιχογραφίες, το νέο σχέδιο δημιουργεί έναν πραγματικό χώρο συνάντησης ανάμεσα στην πόλη και την ιστορία.

Ο σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας ανάμεσα στις ομάδες σχεδιαστών της Apple και την ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών των Foster + Partners. Ο Stefan Behling, επικεφαλής της ομάδας των Foster + Partners, δήλωσε: «Η ανταμοιβή μας στο έργο ήταν να αποκαλύψουμε και να ανακαλύψουμε ξανά τα στρώματα της ιστορίας σε όλη την έκταση του κτιρίου, αναδεικνύοντας το παρελθόν του, που περιλαμβάνει τις ιστορικές οροφογραφίες και τις νωπογραφίες του Afro Fabio Cipolla από τη δεκαετία του 1890, στα πιο πρόσφατα έργα graffiti του Afro Basaldella. Το Palazzo Marignioli έχει δει τόσα πολλά κατά τη διάρκεια της ιστορίας του και αντιλαμβανόμαστε ως μεγάλο προνόμιο το να είμαστε μέρος της νέας φάσης της ζωής του. Ειδικά, επειδή η Ρώμη είναι από τις αγαπημένες μου πόλεις στον κόσμο».

Το Palazzo Marignioli βρίσκεται στην τοποθεσία ενός μοναστηριού του 16ου αιώνα και σχεδιάστηκε το 1870 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Salvatore Bianchi για τον Filippo Marignioli. Μία προσθήκη και μετατροπή από τον αρχιτέκτονα Giulio Podesti τον 19ο αιώνα είχε ως αποτέλεσμα την κύρια όψη, όπως δείχνει σήμερα. Από το 1890 μέχρι το 1955 στέγασε το διάσημο Caffè Aragno, έναν δημοφιλή χώρο συνάντησης για συγγραφείς, δημοσιογράφους και πολιτικούς από το γειτονικό Κοινοβούλιο. Στο ισόγειο, δύο μεγάλες οροφογραφίες με το όνομα «Αυγή» και «Σούρουπο», αντίστοιχα από τους Fabio Cipolla και Ettore Ballerini, αποκαταστάθηκαν με φροντίδα και εντάχθηκαν στο νέο κατάστημα. Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα ήταν panel με graffiti του εικαστικού Afro Basaldella – που ήταν ένας από τους σημαντικότερους της Ιταλίας, σύγχρονος του Πικάσο – με σκηνές αστικής ζωής από ιταλικές πόλεις.

Η όψη στην Via del Corso επίσης αποκαταστάθηκε με μεγάλη προσοχή, με τα μεγάλα της παράθυρα να επιτρέπουν τη θέα προς το εσωτερικό του καταστήματος και προς μια πανέμορφη εσωτερική αυλή. Η είσοδος προς το κατάστημα γίνεται μέσα από μία ιστορική στοά που οδηγεί προς την αυλή και πλαισιώνεται από δύο μεγάλους χώρους που μαρτυρούν τη μεγαλοπρέπεια του ιστορικού palazzo. Οι αψίδες και οι θόλοι του κεντρικού περάσματος επενδύονται με μάρμαρο Carrara που επιλέχθηκε για να ταιριάζει με το προϋπάρχον μάρμαρο, δημιουργώντας θεατρικές οπτικές φυγές που οδηγούν προς το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Οι συγκεκριμένοι χώροι είναι ιδανικοί ώστε οι επισκέπτες να περιεργάζονται και να εμπνέονται από τα τελευταία προϊόντα της Apple, καθώς και τα έργα τέχνης που τα πλαισιώνουν.

Η αυλή είναι κατάλοιπο του μοναστηριού του 16ου αιώνα και του κήπου του, και μετατρέπεται σε μια γαλήνια, πράσινη καρδιά που προσφέρει μια ανάπαυλα από τον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Τα δέντρα κάμφορας με το απαλό τους φύλλωμα προσφέρουν σκιά, δημιουργώντας μια φιλόξενη ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες, πλαισιώνοντας θέες προς την κατάφυτη ταράτσα στο piano nobile. Οι ιστορικοί φανοστάτες που βρέθηκαν επιτόπου αποκαταστάθηκαν με φροντίδα από τοπικούς εξειδικευμένους τεχνίτες χρησιμοποιώντας LED υψηλής απόδοσης που μιμούνται το παραδοσιακό φως των κεριών.

Το μνημειακό κλιμακοστάσιο που χτίστηκε αρχικά από τον Marignioli ως πρόσβαση στην κατοικία του στον πρώτο όροφο, οδηγεί στο piano nobile και αποκαταστάθηκε με προσοχή, διατηρώντας τις αυθεντικές του λεπτομέρειες από μάρμαρο Carrara. το αυθεντικό άνοιγμα της οροφής, που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια κάποιας προηγούμενης αποκατάστασης, συντηρήθηκε και πλημμυρίζει τον χώρο με τεχνητό φως που μοιάζει στην τονικότητά του με το φυσικό. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το Apple Forum, μέσα στην θολωτή παλιά αίθουσα χορού. Το Apple Forum φιλοξενεί τα εργαστήρια και τις εκδηλώσεις στα πλαίσια του Today at Apple.

Ο χώρος δίπλα στην αίθουσα χορού – ιστορικά, το δωμάτιο παιγνίων – διαθέτει μία περίτεχνη οροφή με γεωμετρικά μοτίβα ζωγραφισμένα στο χέρι, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Μία ειδική ομάδα συντηρητών εργάστηκε για χιλιάδες ώρες για να επαναφέρει την οροφή στην αρχική της δόξα. Όλα τα δωμάτια ενώνονται μέσα από έναν εξωτερικό διάδρομο που ανοίγει προς την ταράτσα. Με έμπνευση από την ιστορία της Ρώμης, η ταράτσα είναι γεμάτη με αρωματικό γιασεμί και ελιές, βλέποντας τα φυλλώματα των δέντρων στην αυλή, προσφέροντας στους επισκέπτες έναν επιπλέον χώρο χαλάρωσης και αποσυμπίεσης.

Το Apple Store στη Via del Corso αγκαλιάζει το παρελθόν και το μέλλον, αρθρώνοντας διακριτικά τις διαφορετικές φάσεις της ιστορίας σε μια αρμονική αντιπαραβολή του παλιού και του νέου, φέρνοντας ένα κτίριο με τόσο πλούσια ιστορία στην επόμενη φάση της ζωής του.

Σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.