LONG HOUSE

Στην περιοχή Cotswolds, οι Bureau de Change έδωσαν νέα ερμηνεία στην ανώνυμη αρχιτεκτονική της εξοχής, κατασκευάζοντας μία νέα κατοικία όπου χρησιμοποιούν πρωτογενείς μορφές των αγροτικών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τοπικά υλικά.

Ο Βασίλης Μαυρόπουλος, συνιδρυτής των Bureau de Change, εξηγεί πώς ο σχεδιασμός ενσωμάτωσε και επεξεργάστηκε τα ίχνη της προηγούμενης χρήσης: «Επιλέξαμε ως αφετηρία του νέου σχεδιασμού μας τα σχήματα δύο ξύλινων ορνιθώνων, μήκους 30 μέτρων, που προϋπήρχαν. Έτσι, η κατοικία έγινε ένα παιχνίδι με τους όγκους των παραδοσιακών αγροτικών εγκαταστάσεων, που συρρικνώθηκαν ή επιμηκύνθηκαν ώστε να μπορούν να στεγάσουν τις ανάγκες του πελάτη».

Από τον μπροστινό όγκο αφαιρέθηκε ένα τμήμα ώστε να δημιουργηθεί ένα αίθριο, κρυμμένο πίσω από την όψη. Ο μαύρος όγκος επιμηκύνθηκε σε διπλό ύψος, δημιουργώντας ένα σημείο ενδιαφέροντος στην αλληλοτομία των δύο «σταύλων». Ένα «κτίριο μέσα στο κτίριο» στο πίσω μέρος του μπροστινού όγκου φιλοξενεί το εργαστήριο του ιδιοκτήτη, που είναι καλλιτέχνης, και μέρος του δεύτερου όγκου έχει αποσπαστεί ώστε να δημιουργηθεί ένα παράρτημα, δίπλα στην κυρίως κατοικία.

Στο εσωτερικό, οι κύριοι χώροι διαβίωσης ανοίγονται γύρω από το αίθριο, που γίνεται κεντρικό σημείο αναφοράς. Το αίθριο, που επενδύεται με κεραμικά πλακίδια, φέρνει στο εσωτερικό της κατοικίας τη φύση και το φως.

Η υλικότητα της κατοικίας δείχνει, για άλλη μια φορά, την έμφαση που δίνουν οι Bureau de Change στη χειροτεχνική κατασκευαστική δουλειά και την προσοχή τους στη λεπτομέρεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σημασία που δόθηκε στις τοπικές παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές και στην προσέγγιση των υλικών, γέννησε μία γλώσσα η οποία ερμηνεύει αλλά και ανανεώνει την ανώνυμη αρχιτεκτονική. Επιπλέον, η κατασκευή ικανοποιεί τις ανάγκες της παθητικής προστασίας του κτιρίου: ο φέρων οργανισμός από μπετόν δημιουργεί θερμομονωτικό κέλυφος, η νότια όψη έχει περιορισμένα ανοίγματα, χρησιμοποιούνται τριπλοί υαλοπίνακες και οικολογικό σύστημα εξαερισμού.

Η Κατερίνα Διονυσοπούλου, ιδρυτικό μέλος του γραφείου, εξηγεί: «Η μπροστινή πτέρυγα έχει χτιστεί με ξερολιθιά, από τοπικό τεχνίτη. Αυτή η επιλογή έγινε όχι μόνον για λόγους ένταξης στον τόπο αλλά και για τα την εγγενή δυνατότητα που έχει μια τέτοια τεχνική να αποδίδει τη μάζα και τη δύναμη. Αυτή η όψη είναι μονολιθική, με λιγότερα ανοίγματα, ώστε να προσδίδει αίσθηση στιβαρότητας. Αντίθετα, η ψηλότερη πτέρυγα στο πίσω μέρος έχει επενδυθεί με φυσικό αγριόπευκο, ένα ελαφρύτερο υλικό που έχει υποστεί επεξεργασία καύσης μέχρι μια βαθιά σκούρα απόχρωση σαν δέρμα, σε κάθε πλαίσιο παραθύρου. Το καμένο μέρος έχει βουρτσιστεί απαλά ώστε να χάνεται προοδευτικά μέσα στο υπόλοιπο ξύλο. Αυτό το εφέ εντείνει τη ρυθμική επανάληψη των εσοχών και εξοχών γύρω από τα παράθυρα».

Η ευαίσθητη αυτή επεξεργασία του υλικού διαλύει την ενιαία εντύπωση της εκτεταμένης όψης, προσθέτοντας υφές και προσδίδοντας ενδιαφέρον, κατ’ αντιστοιχία με τους αρμούς της ξερολιθιάς στην μπροστινή είσοδο. Επιλέγοντας και τα δύο υλικά, οι αρχιτέκτονες έχουν λάβει υπόψιν τη διαδικασία της αργής παλαίωσής τους, η οποία θα εντάξει ακόμα πιο ισχυρά την νέα κατοικία στο εξοχικό της περιβάλλον.

Φωτογραφία: 

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.