Daley College

Το νέο Κέντρο Κατασκευών, Τεχνολογίας και Μηχανικής (MTEC) του Daley College είναι προσθήκη στο Richard J. Daley campus. Το MTEC θέτει τους όρους ενός ευρύτερου master plan. Το έργο ενοποιεί το υπάρχον συγκρότημα δημιουργώντας διαδρομές συναντήσεων και συνεργατικούς χώρους σε ολόκληρη την έκτασή του.

Το MTEC, που υψώνεται πάνω από ένα τροποποιημένο πάρκινγκ, απαντά σε ζητήματα ευρύτερα από την αρχιτεκτονική. Φιλοδοξία του έργου είναι να αναζωογονήσει μία ολόκληρη νοτιοδυτική συνοικία του Σικάγου, εκπέμποντας το μήνυμα ότι όλοι συνδέονται με όλους, και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Το Daley College ανέθεσε στους αρχιτέκτονες, JGMA, να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά στερεότυπα γύρω από την τεχνική εκπαίδευση: οι επαγγελματικές σταδιοδρομίες που ξεκινούν από μία τεχνική σχολή συχνά γίνονται αντιληπτές ως «δεύτερης κατηγορίας», που αφορούν κυρίως μειονότητες. Το έργο ανατρέπει αυτή την παρανόηση μέσα από ένα σχέδιο που περιλαμβάνει εργαστήρια κατασκευών τελευταίας τεχνολογίας, αποδεικνύοντας ότι τα τεχνικά επαγγέλματα απαιτούν το ίδιο προωθημένες δεξιότητες και υποδομές με όλα τα υπόλοιπα.

Η στρατηγική του σχεδιασμού αξιοποιεί τη διαφάνεια για να γίνονται ορατά τα μηχανήματα, οι εξοπλισμοί και τα προϊόντα που απαιτούνται για την τεχνική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα παρέχει οπτικές συνδέσεις με τη γειτονική συνοικία. Η ρευστότητα της μορφής του κτιρίου εμπνέεται από τις γραμμές παραγωγής, ενώ μετατρέπεται σε βιομηχανικής αισθητικής γέφυρα που ενώνει το βόρειο με το νότιο campus του Daley College.

Το νέο κτίριο είναι φόρος τιμής στη βιομηχανία κατασκευών, μέσα από υλικά όπως τα μεταλλικά πάνελ, το γυαλί και ο εμφανής χάλυβας. Επιπλέον, η κάτω μεριά της γέφυρας βάφεται επίτηδες κίτρινη, όπως τα προειδοποιητικά σήματα, φέρνοντας την έκφραση της εσωτερικής λειτουργίας στο εξωτερικό.

Η διαφάνεια του κτιρίου παρέχει την ίδια εμπειρία για τους απλούς περαστικούς, επιτρέποντάς τους να ρίξουν μια ματιά στην σημερινή, προωθημένη τεχνική εκπαίδευση.

Το έργο αμφισβητεί τα στερεότυπα γύρω από τα περιφερειακά πανεπιστήμια και αλλάζει την ψυχολογία της απλής διαδικασίας του να διασχίζει κανείς τον δρόμο για να πάει για μάθημα. Μέσα από δυναμικές χωρικές οργανώσεις και αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται ειδικά για την τοποθεσία της, το MTECπροσφέρει στους σπουδαστές και τους καθηγητές μία μοναδική εμπειρία, από τη στιγμή που μπαίνουν μέσα στο κτίριο. Οι χώροι κυκλοφορίας στο εσωτερικό επίτηδες διασταυρώνονται με τους χώρους στάσης, με πλατφόρμες και εσοχές που ενθαρρύνουν την αυθόρμητη μάθηση μέσα από την ανταλλαγή (peer learning). Ένας συνδυασμός από εσωτερικές και εξωτερικές βεράντες προσφέρονται για χρήση κατά τους θερμούς μήνες. Αυτές οι πράσινες περιοχές διευκολύνουν τις επαφές ανάμεσα στους σπουδαστές και τους καθηγητές, παρέχοντας συνδέσεις με τη φύση που οδηγούν σε καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον.

Καθώς το MTEC γίνεται τώρα η είσοδος στο campus, έγινε αναλυτική τεκμηρίωση της εμπειρίας των χρηστών όσον αφορά στην ασφάλεια, τον προσανατολισμό και τις νέες ευκαιρίες για μάθηση. Ήταν επιτακτική ανάγκη η νέα προσθήκη να θέσει τους όρους του ευρύτερου μετασχηματισμού του προϋπάρχοντος κτιρίου, διατηρώντας ταυτόχρονα την κληρονομιά του. Η μοναδική εξωτερική όψη του MTEC είναι η πρώτη φάση ενός masterplan που θα επαναπροσδιορίσει συνολικά την ταυτότητα των εγκαταστάσεων του campus, επενδύοντάς τις με νέα ενέργεια.

Το νέο κτίριο θα είναι καταλύτης για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό όλων των τεχνικών σχολών του Σικάγου, καθώς και για την συνολική αλλαγή των εδραιωμένων αντιλήψεων γύρω από την τεχνική εκπαίδευση.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
Xenia
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.