Dr. Atl 285

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης της αστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που έχει συσσωρευτεί στην Πόλη του Μεξικού, ώστε να δημιουργηθούν χώροι κοινωνικής ποικιλομορφίας και διασύνδεσης που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ζουν σε ένα ευχάριστο και αρμονικό περιβάλλον;

Το κτίριο της Dr. Atl 125 χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Βρίσκεται στη συνοικία Santa Maria de la Ribera. Το κτίριο είναι υπόδειγμα σωστής αξιοποίησης της κληρονομιάς, προσφέροντας πλεονεκτήματα στον πληθυσμό και το περιβάλλον και ταυτόχρονα διατηρώντας και διασώζοντας την πολιτιστική κληρονομιά. Η περιοχή βρίσκεται σε διαδικασία αστικής πύκνωσης και, λόγω της γειτνίασής της με το κέντρο της πόλης, διατηρεί έναν ιστορικό χαρακτήρα που έχει προσελκύσει νεαρής ηλικίας πληθυσμό που επιθυμεί να κατοικεί κοντά σε πολιτιστικά και οικονομικά κέντρα.

Το κτίριο σχεδιάστηκε με βάση έναν φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος με δοκάρια και υποστυλώματα σε κάναβο, λόγω της προηγούμενης βιοτεχνικής χρήσης του που αφήνει διαφανείς χώρους με απουσία διαχωριστικών τοίχων.

Η πρόταση αξιοποιεί τη γεωμετρία του υπάρχοντος κελύφους τοποθετώντας κυβικά ξύλινα στοιχεία για να δημιουργήσει ιδιωτικούς χώρους και επιπλέον για να σχεδιάσει ένα τυποποιημένο σύστημα που μπορεί να επαναλαμβάνεται ανάλογα με τις διαφορετικές λειτουργίες, μεγέθη και διατάξεις ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.

Το υπάρχον κτίριο εμπεριείχε την πρόκληση του σχεδιασμού και τοποθέτησης της κυκλοφορίας, που βρίσκεται στην πίσω αυλή, χρησιμοποιώντας ένα διαπερατό κατασκευαστικό σύστημα που επιτρέπει τη δίοδο του φυσικού φωτισμού. Με μία τριγωνική γεωμετρία στα μπαλκόνια και τη δημιουργία ενός ακριβούς αντιγράφου του συστήματος των διαδρόμων, έγινε εφικτή η διατήρηση της αυθεντικής όψης χωρίς να επηρεάζεται ο φωτισμός των διαμερισμάτων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το κτίριο της Dr. Atl 125 ήταν η ένταξη των νέων κατοίκων στον κοινωνικό ιστό της γειτονιάς. Η χρήση υπαίθριων χώρων, όπως οι αυλές και το δώμα, δημιούργησε κοινόχρηστες λειτουργίες που ενθαρρύνουν τη συμβίωση. Επιπλέον, βελτίωσε την εμπειρία των χρηστών δημιουργώντας αρχιτεκτονική υπεραξία και προωθώντας έναν πιο υγιή και αειφόρο τρόπο ζωής. Το roof garden χρησιμοποιείται ως κήπος. Παράγει τρόφιμα για όλους τους κατοίκους και εγκαθιστά έναν κοινωνικό δεσμό ανάμεσα σε γείτονες.

Η εγκατάσταση επεξεργασίας ομβρίων τοποθετείται κάτω από την παλιά αυλή για να μειώσει την απορροή. Ανακυκλώνει το 100% του νερού που χρησιμοποιείται. Επάνω, ένας κήπος υψηλής βλάστησης καλωσορίζει τους χρήστες δημιουργώντας την αίσθηση πάρκου, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρο το κτίριο.

Το έργο έχει ως στόχο να καταδείξει την προσαρμοστικότητα της αρχιτεκτονικής και των υφιστάμενων πόρων, τη δυνατότητα αναγέννησης της πόλης και την ικανότητα δημιουργίας αειφόρων έργων, σήμερα. Όλα γίνονται για να διαφυλαχθεί η πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά μέσα από την αποκατάσταση τέτοιων κατασκευών, όχι μόνο για να διατηρείται ο χαρακτήρας κάθε γειτονιάς αλλά επίσης για να μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτηματομεσιτικών αναπτύξεων.

Αυτό το όραμα και οι συγκεκριμένες συνθήκες οδήγησαν το έργο στο να μετατραπεί σε μια ακόμα πιο αειφόρα εκδοχή του εαυτού του σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Η μονάδα επεξεργασίας ομβρίων που εξοικονομεί μέχρι 45% των αναγκών ύδρευσης, ένας κήπος υψηλής βλάστησης στο ισόγειο και ένας λαχανόκηπος στο δώμα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες στρατηγικές σε λειτουργία, κάνουν το κτίριο της Dr. Atl 285 ένα άριστο παράδειγμα βιωσιμότητας, μετατρέποντάς το σε υπόδειγμα ανάμεσα σε αντίστοιχα έργα.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.