Κατοικία Castaños

Η κατοικία σχεδιάστηκε για ένα νέο ζευγάρι (την Belen, η οποία συνυπογράφει το έργο, και τον Martin) με σκοπό να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Απόφαση ήταν να περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, μία κουζίνα με τραπεζαρία σε συνέχεια με τους κοινόχρηστους χώρους, έναν μεγάλο ημιυπαίθριο με barbecue, ένα τζάκι στο καθιστικό, πισίνα, υπόστεγο για δύο αυτοκίνητα, master υπνοδωμάτιο με dressing room και κοινόχρηστο μπάνιο για τα υπόλοιπα υπνοδωμάτια.

Από την αρχή ήταν σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στις συνδέσεις ανάμεσα στους χώρους, για την ενίσχυση της κοινωνικότητας. Ως προς τις αισθητικές απαιτήσεις, το ζευγάρι επιθυμούσε τη χρήση ανεπίχριστου μπετόν σε συνδυασμό με μαύρα βαμμένα στοιχεία στους κοινόχρηστους και εξωτερικούς χώρους, ενώ τα υπνοδωμάτια θα είχαν πιο παραδοσιακή αίσθηση με επιχρισμένους τοίχους και ξύλινα δάπεδα.

Η στρατηγική του έργου επιμερίζει τον όγκο της κατοικίας κατά τρόπον ώστε καμία όψη να μην εκφράζει το συνολικό ύψος του κτιρίου, για να μην μοιάζει στιβαρό. Οι αναλογίες ενός διώροφου κτιρίου μέσα σε ένα στενό οικόπεδο θα έδειχναν άκομψες και βαριές. Αυτός ο κατακερματισμός επιτυγχάνεται με την κατανομή της μάζας, μέσα από εναλλαγές πλήρων (κλειστών) και κενών (ημιυπαίθριων) χώρων, αποφεύγοντας έτσι τη μονολιθική εντύπωση από το εξωτερικό και δημιουργώντας στη θέση της μια αίσθηση διαπερατότητας.

Μια και ο κλειστός χώρος στο ισόγειο θα ήταν περιορισμένος, η κάτοψη σχεδιάστηκε ώστε αυτός να είναι ελεύθερος, με ανεμπόδιστη θέα, ενώ πάνω του τοποθετείται ο βαρύτερος όγκος που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το οικόπεδο, πάνω σε τέσσερα μπετονένια στηρίγματα. Κάτω από τη σκιά αυτού του αιωρούμενου πρίσματος λαμβάνουν χώρο όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες της κατοικίας. Η οπτική στρατηγική στηρίζεται στην απόκρυψη της εντύπωσης του ισογείου από το εξωτερικό, δηλαδή της εισόδου, των κοινόχρηστων χώρων και των εξυπηρετήσεων. Για να κρυφτούν αυτές οι περιοχές χρησιμοποιήθηκε σκούρο γκρι χρώμα σε όλα τα χωρίσματα, εκτός από τα τέσσερα υποστηλώματα που στηρίζουν τον πάνω όροφο. Επιπλέον, οι πλήρεις επιφάνειες κρύβονται από την όψη, τοποθετώντας την είσοδο και το δωμάτιο εξυπηρετήσεων σε υποχώρηση, πίσω από ένα ελεύθερο υπόστεγο στην πρόσβαση των οχημάτων. Εκεί, μία βαθιά αυλή μεγαλώνει την απόσταση ανάμεσα στους κοινόχρηστους χώρους και τον δρόμο, κάνοντάς τους σχεδόν απαρατήρητους. Στη μία πλευρά της αυλής βρίσκεται ο γυάλινος όγκος που περιλαμβάνει το κλιμακοστάσιο και την κύρια είσοδο (με γκρι χρώμα στην μπροστινή πλευρά). Στην άλλη πλευρά της αυλής βρίσκεται το barbecue, το οποίο διαχωρίζεται και προστατεύεται από τον δρόμο με τον όγκο του δωματίου εξυπηρετήσεων, επίσης βαμμένο σκούρο γκρι.

Προς το βάθος του οικοπέδου, ο όγκος που περιέχει τις κοινόχρηστες λειτουργίες βλέπει προς τον κήπο και την πισίνα. Στο εσωτερικό, στην αριστερή πλευρά βρίσκεται το καθιστικό, σε άμεση σχέση με την κύρια είσοδο. Στη δεξιά, η κουζίνα και η τραπεζαρία συνδέονται με τον ημιυπαίθριο χώρο του barbecue. Οι χώροι του καθιστικού και της κουζίνας-τραπεζαρίας ενώνονται και διαχωρίζονται ταυτόχρονα, μέσα από ένα κρεμαστό γλυπτικό στοιχείο από ανεπίχριστο μπετόν που λειτουργεί ως επιφάνεια στήριξης για την τηλεόραση και επίσης περιλαμβάνει το τζάκι. Με τον τρόπο αυτό, μετατρέπεται στην καρδιά των κοινόχρηστων χώρων της κατοικίας.

Καθώς η φυτεμένη επιφάνεια, σε σχέση με την κλειστή, ήταν εξαρχής περιορισμένη, ενώ η πρόθεση ήταν να σχεδιαστεί μια ατμόσφαιρα άμεσης επαφής με τη φύση, οι κοινόχρηστοι χώροι τοποθετούνται δίπλα στον κήπο και μία μεγάλη αυλή καταλαμβάνει το κέντρο, δίνοντας δομή στην κάτοψη του ισογείου και επιτρέποντας την εναλλαγή ανάμεσα στους ανοιχτούς και τους κλειστούς χώρους. Έτσι, το εξωτερικό εισέρχεται σε κάθε χώρο με ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να χάνεται η αίσθηση του προστατευμένου εσωτερικού.

Ο πάνω όροφος έχει πρόσβαση μέσα από έναν χώρο διπλού ύψους που βλέπει προς την αυλή μέσα από τζαμαρία από το δάπεδο έως την οροφή. Τα δύο βοηθητικά υπνοδωμάτια βλέπουν προς την όψη της κατοικίας, ενώ ο διάδρομος που τα συνδέει ενσωματώνει ένα γραφείο που βλέπει προς την εσωτερική και την πίσω αυλή. Το κυρίως υπνοδωμάτιο βρίσκεται στα δεξιά της αυλής και καταλήγει σε μία μεγάλη βεράντα που εκτείνεται σε ολόκληρο το πλάτος του οικοπέδου. Η πέργκολα παρέχει προστασία από τον ήλιο και συμπληρώνει οπτικά τον αιωρούμενο όγκο, ώστε αυτός να μοιάζει μονολιθικός.

Η αυλή φέρνει φυσικό φως και διευρύνει την αίσθηση των χώρων, ενώ η βλάστηση, καθώς μεγαλώνει, θα παρέχει ιδιωτικότητα και θα ρυθμίζει το μικροκλίμα της κατοικίας.

Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.