Κατοικία στη Μαδρίτη

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή κατοικίας χαμηλής πυκνότητας Parque Conde Orgaz, βορειοανατολικά της Μαδρίτης, σε ένα μεγάλο και απομακρυσμένο οικόπεδο που είναι ελάχιστα ορατό από τον δρόμο. Η αρχιτεκτονική ανταποκρίνεται σε αυτήν την κρυμμένη και ελαφρά επικλινή τοποθεσία με μαλακές καμπύλες και ρευστούς χώρους, μετατρέποντας το έδαφος σε ταρατσώματα, σύμφωνα με τον προσανατολισμό και τις θέες του οικοπέδου.

Το γκαράζ και οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο του οικοπέδου, αφήνοντας μια μεγάλη πλατφόρμα πάνω τους για το υπερυψωμένο ισόγειο της κατοικίας. Αυτό το επίπεδο οργανώνεται σε διάταξη open plan, αγκαλιάζοντας το τοπίο γύρω του. Στη βόρεια πλευρά η μάζα κάνει μία χειρονομία καλωσορίσματος για να σηματοδοτήσει την κύρια είσοδο, μπροστά περικλείει μία μικρή αυλή προς την πισίνα, ενώ πίσω το καθιστικό αντικρίζει έναν ιδιωτικό κήπο.

Οι χώροι για τις καθημερινές δραστηριότητες βρίσκονται στο ισόγειο, όπου επίσης περιλαμβάνεται ένας ξενώνας και ένα γραφείο. Τα υπνοδωμάτια, με μεγάλες βεράντες που έχουν εκπληκτική θέα προς την πόλη, βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο.

Η τραπεζαρία ανοίγεται προς τα ανατολικά και απολαμβάνει τον πρωινό ήλιο, τριγυρισμένη από ένα μεγάλο καμπυλόμορφο παράθυρο και προστατευμένη από τον πρόβολο της βεράντας πάνω της. Το σαλόνι βρίσκεται στην απέναντι πλευρά, με μία περιοχή του σε ελαφρά υποβάθμιση όπου δημιουργείται ένας φιλόξενος χώρος με θέα τον κήπο, όπου με τη σειρά του βρίσκεται ένας υπαίθριος χώρος καθιστικού με τζάκι.

Η όψη διαθέτει μεγάλα ανοίγματα από το δάπεδο έως την οροφή, ανάμεσα στους καμπυλόσχημους λευκούς επιχρισμένους τοίχους, ενώ ο πάνω όροφος τυλίγεται με λεπτές ξύλινες διατομές. Αυτή η διαπερατή επιδερμίδα γίνεται προστατευτικό στρώμα που προσφέρει ιδιωτικότητα στο master υπνοδωμάτιο, ενώ η υλικότητά του τονίζει τα καμπύλα περιγράμματα της επίπεδης στέγης.

Η μορφολογική γλώσσα της κατοικίας χρησιμοποιείται επίσης στον σχεδιασμό των σταθερών επίπλων του εσωτερικού. Η κουζίνα διαμορφώνεται ως ανεξάρτητη νησίδα με καμπυλωμένες ακμές και λευκά τελειώματα. Η κεραμική επένδυση με κοίλα τεμάχια χωρίς αρμούς δημιουργεί έναν ρυθμό κατακόρυφων γραμμών που θυμίζουν τις περσίδες της όψης.

Η επέμβαση στο τοπίο υπογραμμίζει τις καμπύλες γραμμές του κτιρίου και των ταρατσωμάτων, που σχηματίζονται από τοιχοποιία σε φυσική πέτρα. Η πυκνή βλάστηση συγκεντρώνεται στην περίμετρο του οικοπέδου για λόγους ιδιωτικότητας, με ένα σύστημα από ήπιες ράμπες να συνδέει τα διαφορετικά επίπεδα. Οι προσβάσεις διαστρώνονται με πλάκες από λευκό τσιμέντο και οι μεταβατικοί χώροι με ακανόνιστη πέτρινη πλακόστρωση.

Projects

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.