Κατοικία στο Santo Tirso

Η κατοικία είναι ορατή από τον δρόμο, σε έναν μικρό λόφο, μέσα από το σκούρο της περίγραμμα που έρχεται σε έντονη αντίθεση με το περιβάλλον της, ενώ απολαμβάνει άπλετη θέα πάνω στον οικισμό του Santo Tirso, στην Πορτογαλία. Οι απλές γραμμές της είναι ερμηνεία της τυπικής κατοικίας με δίριχτη στέγη.

Οι αρχιτέκτονες καθόρισαν αρχικά έναν άξονα με βορειοανατολική κατεύθυνση κατά μήκος του οικοπέδου, ο οποίος προσανατολίζεται προς τη θέα. Ο κύριος όγκος ευθυγραμμίζεται με αυτή την κατεύθυνση και, μοιάζοντας με παραδοσιακό σπίτι, κάνει έντονη την παρουσία του στο τοπίο. Ένας μικρότερος όγκος προστίθεται ως παράρτημα, παραλαμβάνοντας τις βοηθητικές χρήσεις της κατοικίας.

Ο μικρότερος αυτός όγκος ξεκινά από την είσοδο του οικοπέδου, δημιουργώντας ένα είδος εξωτερικού αιθρίου για εκτόνωση. Μέσα από την απλότητα των δύο όγκων, μπορεί κανείς να αντιληφθεί διαισθητικά τη διάρθρωση των χώρων.

Όσον αφορά την κατανομή των λειτουργιών, ο προθάλαμος της εισόδου είναι το πρώτο σημείο επαφής με την κατοικία, οδηγώντας στους κεντρικά τοποθετημένους κοινόχρηστους χώρους: τραπεζαρία, σαλόνι και κουζίνα. Ευρύχωρη και άνετη, με άπλετο φυσικό φως, η κοινόχρηστη περιοχή μεγαλώνει μέσα από τον κενό χώρο που χρησιμοποιείται ως επέκταση προς την εξωτερική πισίνα και τραπεζαρία, ενώ εκμεταλλεύεται τις ρυθμικές εναλλαγές του φωτισμού το απόγευμα.

Ο κεντρικός αυτός χώρος διαχωρίζει επίσης δύο περιοχές που ήταν επιθυμητό από την αρχή να παραμένουν ανεξάρτητες. Νοτιοανατολικά  βρίσκονται οι ιδιωτικοί χώροι, όπου ένας διάδρομος οργανώνει τα δωμάτια και ένα μικρό γραφείο, όλα τους με τους συνοδευτικούς τους υπαίθριους χώρους εκτόνωσης μέσα από γυάλινα ανοίγματα που εξισορροπούν τις οπτικές συνδέσεις με το τοπίο. Βορειοανατολικά τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι της κατοικίας, σε διπλό ύψος. Πάνω από τις δύο περιοχές, το παραδοσιακό σχήμα της δίριχτης σκεπής αξιοποιείται με τη δημιουργία ενός χώρου ανάγνωσης και μελέτης, σε πατάρι.

Χάρη στην απλότητα του σχεδιασμού του εσωτερικού, με άπλετο φως και μινιμαλιστικούς λευκούς τοίχους, δημιουργείται ένας ήσυχος χώρος διαβίωσης. Το εσωτερικό έρχεται σε έντονη αντίθεση με το εξωτερικό, όπου μαύρες κεραμικές επενδύσεις και κατακόρυφες περσίδες από πεύκο, σε συνδυασμό με το λιτό σχήμα του κτιρίου, δημιουργεί ένα έντονο περίγραμμα μέσα στο τοπίο.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.