Μονοκατοικία στο Κεφαλάρι

Η μονοκατοικία με πισίνα βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο δίπλα σε πευκόφυτο δασύλλιο, στους πρόποδες του Πεντελικού όρους, στο Άνω Κεφαλάρι.

Το σχήμα και ο προσανατολισμός του οικοπέδου υπαγόρευσαν τις αρχιτεκτονικές επιλογές, από τις οποίες προέκυψε ένας διαμήκης όγκος «πανταχόθεν ελεύθερος». Οι κύριες όψεις ανοίχθηκαν πλήρως προς τον νότο και την ανατολή -σύμφωνα με τις βιοκλιματικές επιταγές- ενώ παράλληλα αποτέλεσαν το σκηνικό μέσα στο οποίο εξελίσσεται η δράση των κατοίκων. Αντιθέτως, η βόρεια και η δυτική όψη στο πίσω μέρος του οικοπέδου διαμορφώθηκαν με τα ελάχιστα απαραίτητα ανοίγματα για τον φυσικό αερισμό και δροσισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε εξαρχής στη χωρική και οπτική σκηνοθεσία της πορείας στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου. Από το κατώφλι της αυλόπορτας γίνεται αμέσως αντιληπτή η συνολική ογκοπλαστική διάρθρωση, ενώ υπάρχει άμεση οπτική επαφή με την κύρια είσοδο της κατοικίας. Η είσοδος, στο κέντρο της διαμήκους νότιας όψης, είναι το μοναδικό συμπαγές στοιχείο. Τα διπλά ύψη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό τονίζουν τη σύνθεση στον κάθετο άξονα και εντείνουν το αίσθημα της ευρυχωρίας. Στην ισόγεια στάθμη, η υποχώρηση της εισόδου οριοθετεί τρεις ζώνες: την υποδοχή στο κέντρο, τους λειτουργικούς χώρους της κουζίνας και του γραφείου αριστερά της, καθώς και τους χώρους διημέρευσης, το σαλόνι και την τραπεζαρία στα δεξιά. Στην περιοχή αυτή, το σαλόνι υποβιβάζεται ώστε να μην εμποδίζει τη θέα από το εσωτερικό προς τον περιβάλλοντα χώρο και την πισίνα.

Από τον χώρο υποδοχής, η πτυχωτή μαρμάρινη σκάλα οδηγεί στον όροφο με τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια. Ο κάθετος πυρήνας κίνησης συμπληρώνεται από τον εναέριο διάδρομο πάνω από τον χώρο υποδοχής, ο οποίος ανοίγει θέες προς την ισόγεια στάθμη. Στον δεύτερο όροφο χωροθετείται το κυρίως υπνοδωμάτιο, ως μονολιθικός όγκος. Στον εξωτερικό του χώρο βρίσκεται το ιδιωτικό roof garden, με ανεμπόδιστη θέα προς την ανατολή και το Πεντελικό όρος. Την αρχιτεκτονική σύνθεση συμπληρώνει η πισίνα, η οποία αγκαλιάζει τον χώρο διημέρευσης του ισογείου σε σχήμα Γ. Εντός της δημιουργείται ένα νησί με φύτευση και deck, ιδανικό για ηλιοθεραπεία.

Τα μεγάλα ανοίγματα στη νότια και ανατολική όψη, συμβάλλουν στην εξάλειψη των ορίων και πετυχαίνουν την πλήρη ενοποίηση του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Η διαφάνεια επιτρέπει επίσης τη μεταφορά θερμικών φορτίων από την ηλιακή ακτινοβολία κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι περσίδες και οι πέργκολες που έχουν εγκατασταθεί σε κομβικά σημεία εμποδίζουν την υπερθέρμανση το καλοκαίρι. Οι λιτές γραμμές, οι καθαροί γεωμετρικοί όγκοι, οι λευκοί τοίχοι και οι υφές του ξύλου συνδυάζονται αρμονικά, ενώ ο φωτισμός υποστηρίζει τις αρχιτεκτονικές προθέσεις, με κάθετες και οριζόντιες γραμμές σε κομβικά σημεία που αναδεικνύουν την ογκοπλασία με μινιμαλιστική διάθεση.

Αρχιτεκτονική:
Διακόσμηση και Styling:
Φωτογράφηση:
Τεύχος:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.