Παιχνίδι παράλληλων όγκων

Ο σχεδιασµός της διώροφης κατοικίας 300m² έγινε για τετραµελή οικογένεια.

Η προνοµιούχος θέση του οικοπέδου, µε την απρόσκοπτη νότια θέα του παραλιακού µετώπου της Λεµεσού, δηµιούργησε την επιθυµία ώστε όλοι οι χώροι να απολαµβάνουν τη θέα της θάλασσας.

Αφετηρία του σχεδιασµού ήταν το παιχνίδι δύο παράλληλων όγκων, ενός λευκού και ενός από ανεπίχριστο µπετόν µε ξυλότυπο: Ο λευκός, διώροφος όγκος, εισχωρεί κάθετα στο εσωτερικό του άλλου. Ο µπετονένιος όγκος απλώνεται σχεδόν σε όλο το πλάτος του οικοπέδου, ενώ ο λευκός φιλοξενεί τις βασικές λειτουργίες του ισογείου και του ορόφου, κρατώντας τις αναγκαίες αποστάσεις από τα όρια. Η ένωσή τους τονίζεται οπτικά µε τη χρήση κάθετων ξύλινων δοκίδων. Ο µπετονένιος όγκος, εκτεινόµενος, διαλύεται σε κάθετα στοιχεία, ώστε να παρέχει στην αυλή ιδιωτικότητα και προστασία από τους δυτικούς ανέµους.

Το µεγάλο καθιστικό και η τραπεζαρία βρίσκονται στον ίδιο ανοικτό χώρο στο ισόγειο, ενώ το καθηµερινό και η κουζίνα αποµονώνονται µε συρόµενη χωνευτή γυάλινη πόρτα. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται διαµέσου µιας πορείας η οποία προχωρά ανηφορικά προς την κύρια είσοδο, και οριοθετείται από κάθετα ελεύθερα µπετονένια στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια στρίβουν παράλληλα προς έναν περίκλειστο κήπο.

Το βράδυ, η πορεία τονίζεται µε φωτισµό, που οδηγεί προς την κατοικία. Το καθηµερινό και η κουζίνα επικοινωνούν µε το εξωτερικό διαµέσου µιας στεγασµένης βεράντας, µε διαµορφωµένο χώρο για barbeque και πάγκο φαγητού. Ο ενιαίος χώρος καθιστικού και τραπεζαρίας, ανοίγει προς το ύπαιθρο διαµέσου της µεγάλης γωνιακής τζαµαρίας, ώστε όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι να επικοινωνούν ανεµπόδιστα µεταξύ τους, καθώς αυτή ήταν η επιθυµία των ιδιοκτητών.

Στον όροφο τοποθετούνται τέσσερα υπνοδωµάτια µε δικό τους µπάνιο, για πλήρη αυτονοµία. Το κυρίως υπνοδωµάτιο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τµήµα του ορόφου και περιλαµβάνει γκαρνταρόµπα, µπάνιο και µεγάλη βεράντα. Τα δύο παιδικά υπνοδωµάτια βρίσκονται στην «καρδιά» του ορόφου έχοντας ανάµεσά τους τα δύο τους µπάνια, για καλύτερη ηχοµόνωση. Το υπνοδωµάτιο φιλοξενίας τοποθετείται στο νοτιοανατολικό άκρο της κατοικίας, σε εσοχή. Όλα τα δωµάτια στον όροφο βλέπουν προς τη θάλασσα της Λεµεσού και ενώνονται µε µεγάλη συνεχόµενη βεράντα, απέναντι από τη νότια θέα.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.