Σχεδιασμός γραφείου εταιρίας startup στην Αθήνα

To TL Project, είναι μια μη υλοποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη για το γραφείο μιας νέας startup εταιρείας στην Αθήνα. Ο χώρος επέμβασης είναι ένα ισόγειο/ημιυπόγειο γραφείο 100m² με πρόσβαση στο πίσω μέρος σε τμήμα του ακαλύπτου της πολυκατοικίας. Ο αρχικός χώρος διαμερισματοποιούνταν σε διαχωρισμένα γραφεία των υπαλλήλων και του διευθυντή και οι αποθηκευτικοί χώροι και wc είχαν πρόσβαση στον ακάλυπτο ο οποίος χρησιμοποιούνταν για εξωτερική αποθήκευση. Εξαιτίας των πολλών ενδιάμεσων τοίχων και δεδομένου ότι ο όροφος βρίσκεται σε υψομετρική υποβάθμιση από το επίπεδο του δρόμου, η έλλειψη φυσικού φωτισμού αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα προβλήματα όπου νέοι ιδιοκτήτες έθεσαν προς επίλυση. Η ομάδα της startup οραματιζόταν ένα γραφείο με έντονη διαφάνεια, περισσότερο φως, χώρους που να ευνοούν την συνεργασία, την συζήτηση, την παρουσίαση και συνολικά τον τρόπο εργασίας, ένα περιβάλλον που θα καλλιεργούσε την σκέψη και την καινοτομία, με αισθητική εμπνευσμένη από το προϊόν και τον χαρακτήρα της εταιρείας.

Σχεδιασμός ευέλικτης κάτοψης

Το ΤL project επιχείρησε να δώσει απάντηση στις ανάγκες της ομάδας. Η διαρρύθμιση της κάτοψης αναπτύσσεται στον οριζόντιο διαμπερή άξονα ανατολής-δύσης για καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και αερισμού. Κατά μήκος αυτού διαμορφώνεται ο χώρος εργασίας και συνεργασίας, ο οποίος διαχωρίζεται νοητά με ημιδιαφανή τρόπο από το κοινόχρηστο καθιστικό, που άλλοτε λειτουργεί ως χώρος αναμονής και άλλοτε ως χώρος συζήτησης μεταξύ των μελών. Ο χώρος σύσκεψης τοποθετείται κεντρικά τονίζοντας τον χαρακτήρα ομαδικότητας και τη σημασία αυτής στην καινοτομία. Στον παράλληλο οριζόντιο άξονα εκτείνονται κρυφοί χώροι αποθήκευσης και υποστήριξης, ενσωματωμένες εσοχές για προβολές παρουσιάσεων και ένα μικρό kitchenette. Στο βάθος τοποθετούνται επίσης με κρυφό τρόπο οι χώροι wc και server/αποθήκης. Το τμήμα του ακάλυπτου που αναλογεί στο γραφείο μετατρέπεται σε έναν μικρό κήπο διαλλείματος. Στην όψη η είσοδος δεν γίνεται πλεόν από το κεντρικό άνοιγμα. Αντ΄αυτού ορίζονται δύο κυκλοφορίες, εκείνη των μελών της ομάδας που βγαίνουν άμεσα για διάλλειμα, και εκείνη της βασικής εισόδου στο χώρου. Έξω από το κεντρικό άνοιγμα καθώς και στο πλάι των σκαλοπατιών εισόδου ενισχύθηκε η φύτευση πρασίνου ώστε ο χώρος εργασίας να αποκτήσει πιο οικείο χαρακτήρα.

Projects

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.