Αρχιτεκτονική τοπίου στη Roques Blanques

Το Μητροπολιτικό Κοιμητήριο Roques Blanques, μέρος του πάρκου Collserola στην τοποθεσία El Papiol της Βαρκελώνης, υπάρχει εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Με την ίδρυσή του, το 1981, το νεκροταφείο σχεδιάστηκε ως κήπος 122 στρεμμάτων που θα αναπτυσσόταν σε διαδοχικές φάσεις, φτάνοντας σήμερα τις 7 υλοποιημένες ενότητες. Από τότε, το έργο έχει προσαρμοστεί στις αλλαγές της ζήτησης, προτείνοντας νέους τρόπους ταφής και διατήρησης της μνήμης. Επιπλέον, έχει επιδείξει αξιοσημείωτο σεβασμό για το περιβάλλον, οπότε οι αρχιτέκτονες Battle I Roig, αναλαμβάνοντας την πιο πρόσφατη φάση της ανάπτυξής του, πρότειναν μία ριζοσπαστική μέθοδο οικολογικής ταφής που είναι 100% βιοδιασπώμενη.

Η πρόταση, που έχει ως κεντρική ιδέα τον σεβασμό και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, αφορά την ανάπτυξη της ενότητας 6, με επιφάνεια 8,600m². Με τη χαρακτηριστική κορυφογραμμή της από πεύκα και βελανιδές, η ενότητα είναι έτοιμη να δεχτεί 1500 επιπλέον τάφους.

Πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός προσβάσιμου χώρου για τελετές, διατηρώντας τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας και συμβάλλοντας στην επαναφορά της βιοποικιλότητας που χαρακτηρίζει το πάρκο. Η νέα ενότητα μετατρέπεται σε είσοδο προς το δάσος, που συμπληρώνεται από ένα πράσινο ταράτσωμα, ένα λιβάδι που υπενθυμίζει το αγροτικό παρελθόν της Collserolla, καθώς και έναν κήπο με πεταλούδες, ελαχιστοποιώντας το αποτύπωμα στην υπάρχουσα τοπογραφία. 

Χτίζοντας με φύση

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε ένας κατακόρυφος κήπος ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνική αντιστήριξης με πλέξη κορμών που αφήνουν κενά ώστε να αναπτύσσεται μεταξύ τους η φύτευση (τοίχος Krainer), προσφέροντας ένα καινοτόμο σύστημα βιοτεχνολογίας για εφαρμογή στο τοπίο. Ως φυσικό σύστημα αντιστήριξης, δημιουργεί ένα μεγάλο, πράσινο ταράτσωμα που περιλαμβάνει έναν προσβάσιμο χώρο για τους νέους τάφους, εντάσσοντας τα υπάρχοντα δέντρα και προσθέτοντας νέα είδη. Σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα, με φυσικά υλικά από τον άμεσο περίγυρο.

Η τεχνολογία συνδυάζει ζωντανά και νεκρά υλικά και συχνά ονομάζεται «ζωντανό πλέγμα». Εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, συσχετίζοντας την αποσύνθεση των νεκρών υλικών (κορμών) με τις ρίζες και την ανάπτυξη των ζωντανών στοιχείων (θάμνων). Μια φυσική δυναμική, που αντανακλά τον κύκλο της ζωής: μια ιδέα που είναι εγγενής στην ιδιοσυγκρασία ενός νεκροταφείου, ως χώρου συνάντησης των ανθρώπων με τους προγόνους τους.

Ο τοίχος Krainer έχει μήκος 304,5m, ύψος 1,5m και βάση πλάτους 2m με ένα επιπλέον μέτρο για μονοπάτι. Βρίσκεται στην εσωτερική πλαγιά του ταρατσώματος, αφήνοντας ελεύθερο ένα μεγάλο πράσινο λιβάδι και επιτρέποντας την επόπτευση του χώρου συνολικά. 

Χτίζοντας για τη φύση

Ο τοίχος Krainer προφέρει το καταλληλότερο μέρος για τον «κήπο με τις πεταλούδες», έναν νέο χώρο ταφής με διαφορετικά είδη αρωματικών φυτών που προσελκύουν πλήθος εντόμων που βοηθούν την επικονίαση, μεταξύ τους και τις πεταλούδες. Ο τοίχος σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψιν τη σημασία του προσανατολισμού και την προστασία από τους ανέμους. με τη βοήθεια του τοίχου, ο χώρος μετατρέπεται σε προστατευμένη, ηλιόλουστη περιοχή, που ευνοεί τη μακρά και πλούσια ανθοφορία όλο τον χρόνο, ενώ προσφέρει προστασία στη φυσική πανίδα. Για να προσελκύονται οι πεταλούδες, επιλέχθηκαν είδη φυτών με έντονη ανθοφορία και φωτεινά, αντιθετικά χρώματα λουλουδιών. Προτιμήθηκαν φυσικές, τοπικές ποικιλίες, δημιουργώντας ένα χαρακτηριστικό μεσογειακό τοπίο. 

Ο «κήπος με τις πεταλούδες» ενισχύει τη βιοποικιλότητα, ανανεώνοντας τους χώρους του πάρκου της Collserola και μετατρέποντάς τους σε χώρο μάθησης όπου μπορεί κάποιος να παρατηρεί και να μελετά τα έντομα και τα φυτά του περιβάλλοντος.

Φυσική λύση

Ο σχεδιασμός ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας: Η επέμβαση έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και δεν δημιουργεί απόβλητα. Επιπλέον, το έργο συμβάλλει στην αναγέννηση του δάσους και της φυσικής ζωής σε αυτό. Η επέμβαση έχει συγκεκριμένη χρήση και ορισμένο προσδόκιμο ζωής – υπολογισμένο σε μια εφήμερη περίοδο 30 χρόνων, μετά την οποία το δάσος θα επανέλθει στη φυσική του κατάσταση. Η περίοδος αυτή συμβαδίζει με τον χρόνο του πένθους και της ανάμνησης, ενώ χρησιμοποιεί ξηρή δόμηση χωρίς κατανάλωση νερού και χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικά, τοπικά υλικά.

Αρχιτεκτονική Τοπίου:
Φωτογράφηση:
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.