The Haute

Ζώντας μέσα στην ταχεία αστική ανάπτυξη της Μπανγκόκ, με τα ψηλά κτίρια και τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό, προβάλλει η ερώτηση: Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε ώστε να ζούμε με ηρεμία και ιδιωτικότητα μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον σε διαδικασία τόσο ραγδαίας αλλαγής; Επίσης, πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα της φύσης χωρίς να χάνουμε τις ανέσεις που παρέχει η mega-city; Το αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Μπανγκόκ, Ayutt and Associates design, προτείνει μια εναλλακτική λύση που συμβιβάζει το πρόβλημα, σχεδιάζοντας το συγκρότημα κτιρίων και γραφείων «THE Haute», έναν αυτόνομο οργανισμό κατοικίας και εργασίας, ως ιδέα για τη νέα γενιά αστικής ανάπτυξης στην Ταϊλάνδη.

Η σύνθεση του κτιρίου ξεκινά από την απλή ιδέα των στοιβαγμένων όγκων, ως «κουτιά» από μαύρη πέτρα και αλουμίνιο. Τα δύο «κουτιά» στεγάζουν τις δύο κύριες λειτουργίες, κατοικία και εργασία. Τα ανοιγόμενα παράθυρα σχεδιάζονται ώστε να μην βλέπουν το ένα το άλλο, για λόγους ιδιωτικότητας.

Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός είναι σημαντική παράμετρος στη γενική ιδέα της «ιδιωτικής όασης», ως άμεση ανταπόκριση στο τροπικό κλίμα της Μπανγκόκ. Οι AAd προτείνουν μια καινοτόμο λύση, σχεδιάζοντας όλες τις μονάδες ως κατοικίες δίπλα στη φύση, που δανείζονται τη θέα των φυτών από τις γειτονικές τους, χωρίς να χάνουν την ιδιωτικότητά τους. Σχεδιάζεται ένα πενταώροφο κτίριο με κατακόρυφους κήπους που αποδίδονται στους κατοίκους και τη γειτονιά. Δέντρα φυτεύονται σε κάθε πιθανό χώρο του κτιρίου, προσδίδοντας έναν φυσικό πράσινο χαρακτήρα στο κέλυφος. Ενώ το έργο σχεδιάζεται ώστε να μεγιστοποιεί τόσο την ωφέλιμη επιφάνεια όσο και τους ανοιχτούς φυτεμένους χώρους, η σχέση μεταξύ τους διευκολύνει τον φυσικό αερισμό, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο τροπικό κλίμα. Οι εσωτερικοί χώροι βλέπουν σε ιδιωτικούς κήπους.

Οι όψεις των χώρων διημέρευσης και των υπνοδωματίων ακολουθούν τη χαρακτηριστική επεξεργασία που έχουν και άλλα έργα του γραφείου: Χρησιμοποιώντας μία δεύτερη επιδερμίδα, διάτρητα πάνελ αλουμινίου βοηθούν τον φυσικό δροσισμό ενώ επιτρέπουν να εισέρχεται το φως και ο αέρας. Κατά την εποχή της ζέστης, οι 39 βαθμοί του εξωτερικού γίνονται μόλις 26 στο εσωτερικό. Η όψη επιπλέον παρέχει πλήρη ιδιωτικότητα μέσα στην πυκνοχτισμένη συνοικία, ενώ με την εικόνα της μετατρέπει το κτίριο σε τοπόσημο.

Projects

Σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.