V&A Dundee

V&A Dundee

Από τις 120 προτάσεις που υποβλήθηκαν στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 2010 για το πρώτο μουσείο σχεδιασμού της Σκωτίας στην πόλη Νταντί, η κριτική επιτροπή επέλεξε ομόφωνα αυτήν του ιαπωνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma & Associates.
Κερδίζοντας ευνοϊκά σχόλια από το κοινό, το νεόδμητο κτίριο επανασυνδέει την πόλη με τον ποταμό Tay και τη ναυτική ιστορία της, καθώς τοποθετείται στην θέση της κεντρικής προκυμαίας, δίπλα στο αγκυροβολημένο πλοίο RRS Discovery που ναυπηγήθηκε εκεί, με το οποίο έπλευσαν την Ανταρκτική μεταξύ 1901-1904 οι εξερευνητές Σκοτ και Σάκλετον.
Ο σχεδιασμός αντλεί έμπνευση από τις βραχώδεις βόρειο-ανατολικές ακτές της Σκωτίας. Η κτιριακή μορφή αποτελείται από δύο ανεστραμμένες πυραμίδες που χωρίζονται στο ισόγειο επίπεδο και στρίβοντας, συνδέονται στο υψηλότερο επίπεδο των εκθεσιακών χώρων, δημιουργώντας μια ανοιχτή αψίδα με δίοδο στο κέντρο, η οποία πλαισιώνει τη θέα στον ποταμό. Το κέλυφος είναι μια συνεχής αλληλένδετη δομή· οι στροφές και πτυχώσεις των τοίχων του σταθεροποιούν το κτίριο, όπως σταθεροποιείται το χαρτί με συνεχείς αναδιπλώσεις στην τεχνική του οριγκάμι. Επιπλέον στήριξη παρέχεται από υπερμεγέθεις ατσάλινες δοκούς που συνδέουν τα εξωτερικά τοιχώματα με τους δύο πυρήνες. Τα καμπύλα εξωτερικά τοιχώματα από σκυρόδεμα επενδύονται με οριζόντια γραμμικά στοιχεία σκυροδέματος που δημιουργούν μεταβαλλόμενα μοτίβα σκίασης, ανάλογα με τον καιρό και την ώρα της ημέρας.
Εσωτερικά, οι βαθμιδωτοί τοίχοι από πάνελ με επένδυση δρύινων φύλλων εμπεριέχουν παράθυρα-οπές που προσφέρουν ένα δυναμικό παιχνίδισμα φωτός. Η συνολική επιφάνεια 8.445m2 του μουσείου περιλαμβάνει κεντρική αίθουσα, μαθησιακό κέντρο, αμφιθέατρο, εστιατόριο, χώρους για παροδικές εκθέσεις και τη μόνιμη Εθνική Συλλογή Σχεδιασμού, καθώς και το αποκατεστημένο Δρύινο Δωμάτιο του μεγάλου Σκωτσέζου αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Τσαρλς Μάκιντος, το οποίο φυλασσόταν σε τμήματα ως τώρα.
Ενώ στο ισόγειο ο κοινόχρηστος διαχωρίζεται από τους χώρους παραλαβής, προετοιμασίας και προσωπικού, το υψηλότερο επίπεδο προσφέρει συνεχείς και ευρύχωρους εκθεσιακούς χώρους με απρόσκοπτη θέα στον ποταμό.
Τέλος, υδάτινα τμήματα γύρω από το κτίριο καθρεφτίζουν την προεξοχή της στέγης μήκους 19,8m που θυμίζει πλώρη πλοίου, δίνοντας έμφαση στη ναυπηγική παράδοση της πόλης.
Το μουσείο είναι το πρώτο έργο του γραφείου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μελέτη:
Φωτογράφηση:
©Hufton+Crow 
Posted in Architecture and tagged , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.