White house

Η κατοικία είναι τοποθετημένη σε μια πανέμορφη βραζιλιάνικη παραλία στη βόρεια ακτή του Sao Paulo. Ο σχεδιασμός της έλαβε υπόψη την άνεση και τη συντήρηση του κτιρίου κατά την πάροδο του χρόνου, δυο βασικούς παράγοντες που αφορούν τις κατοικίες που κατασκευάζονται σε τροπικές, παραθαλάσσιες περιοχές, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και η αλμύρα της θάλασσας καθορίζουν τις ακραίες τοπικές συνθήκες περιβάλλοντος. Έτσι, οι συνθήκες αυτές καθόρισαν τη διάταξη των χώρων στην κάτοψη, καθώς και την επιλογή των υλικών.

Στο ισόγειο βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι της κατοικίας με το καθιστικό και την τραπεζαρία σε ενιαία διάταξη στο βόρειο τμήμα, το οποίο ανοίγει και ενώνεται με τον ημιυπαίθριο χώρο που φιλοξενεί το εξωτερικό καθιστικό και την τραπεζαρία και με τον υπαίθριο χώρο που περιλαμβάνει το Jacuzzi, τα sun beds και την πισίνα προς τα ανατολικά. Οι λειτουργικοί χώροι και η κουζίνα βρίσκονται στο νότιο τμήμα, με θέα στον έναν από τους πλαϊνούς κήπους. Στον όροφο βρίσκονται πέντε υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά και βεστιάρια καθώς και η σουίτα του master bedroom με ένα μεγάλο λουτρό, αποθηκευτικούς χώρους και ένα ευρύχωρο καθιστικό για οικογενειακή χρήση.

Το δώμα επιστρώνεται με deck και είναι προσβάσιμο μέσω ενός διάφανου γυάλινου φεγγίτη στο οποίο οδηγεί η αφαιρετική, λευκή κλίμακα. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν συνεχόμενα περιμετρικά ανοίγματα από την οροφή ως το πάτωμα, που λειτουργούν ως γυάλινοι συρόμενοι τοίχοι ώστε να δημιουργούν μια ευχάριστη θερμική αίσθηση και να σβήνουν τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Στο καθιστικό του ισογείου, γυάλινες θύρες διαστάσεων 3m x 2,5m ενσωματώνονται στους τοίχους και εντάσσουν τον περιβάλλοντα χώρο με τη βεράντα, δημιουργώντας διαμπερή αερισμό, ώστε η θερμοκρασία των δωματίων να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Στον ίδιο χώρο, διάτρητα ξύλινα ανοίγματα (muxarabis) παρέχουν σκίαση στο εσωτερικό, χωρίς να εμποδίζουν το αεράκι που εισέρχεται από τις γρίλιες. Η ίδια λογική κατασκευής ακολουθείται και στα αναδιπλούμενα διάτρητα μεταλλικά πατζούρια και σκίαστρα, περιμετρικά του ορόφου.

Ο συνδυασμός ξύλου, σκυροδέματος και λευκού αλουμίνιου (ανθεκτικού στο θαλασσινό κλίμα), στην αρχιτεκτονική του κτιρίου οδηγεί στη δημιουργία ενός τροπικού μινιμαλισμού με σαφείς επιρροές από το βραζιλιάνικο μοντερνισμό.

Αρχιτεκτονική μελέτη: 
Φωτογράφηση: 
Fernando Guerra
[/vc_column]

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.