3CX

Το έργο αφορά στα κεντρικά γραφεία διεθνούς εταιρίας ανάπτυξης τεχνολογικού λογισμικού, με έδρα τη Λευκωσία.

Βασική ιδέα της πρότασης ήταν η αιώρηση του κτιρίου πάνω από μια ανοιχτή πλατεία, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει πυκνωτή όλων των κοινωνικών εκφάνσεων της σύνθεσης του έργου. Έτσι λοιπόν, το πρόγραμμα προέβλεψε από την αρχή την ανάπτυξη των γραφείων πάνω από το επίπεδο του ισογείου, το οποίο σχεδιάστηκε ως και το πιο δημόσιο κομμάτι της σύνθεσης.

Εκεί, τοποθετήθηκε το αμφιθέατρο, το αναψυκτήριο, το γυμναστήριο, οι εξωτερικοί χώροι ξεκούρασης και η πισίνα, ενώ ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων συγκεντρώθηκε στο υπόγειο του κτιρίου. Το επίπεδο του ισογείου είναι υπερυψωμένο, δημιουργώντας έτσι ένα βάθρο, το οποίο προσεγγίζεται είτε από τις σκάλες είτε από τη ράμπα. Η αλλαγή στάθμης της πλατείας και η στήριξη του κτιρίου σε κολόνες, επιτρέπει ανεμπόδιστες θέες σε όλο το βάθος του οικοπέδου. Μέσω της συνύπαρξης των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων στο επίπεδο αυτό, δημιουργείται ένα δοχείο ζωής, το οποίο ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας στα πλαίσια του κτιρίου.

Εσωτερικά, οι χώροι των γραφείων είναι ανοιχτοί και ευέλικτοι, με διαφορετικά επίπεδα ιδιωτικότητας, τα οποία ρυθμίζονται με μια σειρά από πανέλα, των οποίων η υλικότητα κυμαίνεται από την απόλυτη αδιαφάνεια μέχρι την πλήρη διαφάνεια. Παράλληλα, όλοι οι χώροι απολαμβάνουν φυσικό φωτισμό και αερισμό, ενώ το αίθριο λειτουργεί ευεργετικά για την εσωτερική περίμετρο των γραφείων, ως μια άμεση πηγή φωτός και καθαρού αέρα. Το κέλυφος του κτιρίου οργανώθηκε με ένα σύστημα από κάθετα τοποθετημένα πτερύγια και οθόνες αλουμινίου, τα οποία επιτρέπουν ή εμποδίζουν το βλέμμα, ανάλογα με τη γωνία θέασης του χρήστη.

Το κατασκευαστικό σύστημα είναι από πλάκες μπετόν, οι οποίες στηρίζονται σε κολόνες. Σε αυτές ακουμπούν οι διαφορετικοί όροφοι στο εσωτερικό, όπως και σε κλειστά «κουτιά» επενδεδυμένα με καθρέπτες, τα οποία υποδέχονται τα κλιμακοστάσια και τους δευτερεύοντες χώρους. Η αντανάκλαση του περιβάλλοντος χώρου στους καθρέπτες των δύο αυτών ”υποστηρικτικών πλίνθων“ δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αιώρησης ενός μαύρου κουτιού ψηλά.

Όλα τα εσωτερικά τελειώματα είναι από μπετόν διαφορετικής επεξεργασίας, ανοξείδωτο ατσάλι, μαύρο μέταλλο και αλουμίνιο, ενώ η απουσία ψευδοροφής και υπερυψωμένων ορόφων, αφήνει τα μηχανικά και ηλεκτρολογικά στοιχεία εκτεθειμένα στο μάτι του θεατή.

Τo κτίριo γραφείων 3CX προτάθηκε ως υποψήφιο για το Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Mies van der Rohe Award 2019.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.