Ανακαίνιση αποθήκης

Ένα τμήμα επιφάνειας 215m² σε μια αποθήκη ηλικίας 120 ετών, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αγκυροβόλια στο λιμάνι του Ρότερνταμ, μετασχηματίστηκε από τους Firm Architects για έναν ιδιώτη επενδυτή. Ο χώρος είχε ανεπαρκή φωτισμό και βόρειο προσανατολισμό με λίγα παράθυρα, ενώ ο ιδιοκτήτης έπρεπε να δημιουργήσει έναν φωτεινό και λειτουργικό χώρο γραφείων. Με αυτά τα δεδομένα και με τη γενικά ανοιχτόμυαλη προσέγγιση του επενδυτή, προέκυψε ένα έξυπνο σχέδιο μέσα από στενή συνεργασία με τους αρχιτέκτονες.

Ο σχεδιασμός ξεκίνησε διερευνώντας τον μέγιστο αριθμό και το μέγιστο μέγεθος των πιθανών νέων ανοιγμάτων στην όψη, σε διαρκή συνεννόηση με την Δημοτική Επιτροπή Μνημείων. Έχοντας εξασφαλίσει τη δυνατότητα της διάνοιξης των παλιών παραθύρων και της προσθήκης νέων, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να κατασκευαστεί ένας χώρος φωτεινός. Για να ενισχυθεί ο επιθυμητός χαρακτήρας, οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιήσουν τη νέα επέμβαση από τους παλιούς τοίχους. Το σχέδιο μοιάζει να έχει αποκολληθεί σε σχέση με το αρχικό κέλυφος, οπότε οι παλιοί τούβλινοι τοίχοι αναλαμβάνουν διπλό ρόλο: δημιουργούν μια αρχιτεκτονική αντίθεση και επιτρέπουν στο λίγο βορινό φως να διατρέξει και τα δύο επίπεδα, καθώς οι αρχιτέκτονες γεφύρωσαν το μισό μέτρο που χωρίζει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό τοίχο με γυάλινο δάπεδο που εκτείνεται σε ολόκληρο το μήκος της όψης. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν καθρέφτες στους τοίχους και στα δύο επίπεδα ώστε το φως να πολλαπλασιάζεται.

Στο εσωτερικό, η σχεδιαστική απόφαση της αποκόλλησης του νέου από το παλιό δημιουργεί έναν πολυεπίπεδο διάλογο ανάμεσα στο αρχικό κτίριο και τη νέα του χρήση. Αυτό ενισχύεται με την επιλογή των υλικών της νέας επέμβασης, όπως τα πάνελ αλουμινίου και η κουζίνα από ανοξείδωτο χάλυβα. Οι ξύλινες επενδύσεις δημιουργούν έναν όγκο που αγκαλιάζει το μεγάλο κεντρικό κενό και εξασφαλίζει τη βέλτιστη ακουστική για τον γραφειακό χώρο.

Σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.