Πολιτιστικό κέντρο Junshan

Το πολιτιστικό κέντρο Junshan βρίσκεται στα περίχωρα του Πεκίνου, ανάμεσα σε βουνοκορφές και ποταμούς κοντά στο φράγμα Miyun. Το κτίριο αρχικά ήταν ένα τυπικό διώροφο με εμπορική χρήση με αίθριο στη μέση του και η ανάθεση ζήτησε από τους αρχιτέκτονες Neri & Hu τη μετατροπή του σε λέσχη πολυτελείας με εμπορικό κέντρο. Οι αρχιτέκτονες αξιοποίησαν την τυπολογία του κτιρίου με αυλή για να σχεδιάσουν δύο διαπλεκόμενες πορείες, μία για τα μέλη της λέσχης και μία για τους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου. Όλοι οι χώροι προγραμματίστηκαν ώστε να βρίσκονται κοντά στη φύση. Η διαστρωμάτωση της κεντρικής αυλής και των μικρότερων κήπων λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντλώντας έμπνευση από τον άμεσο περίγυρο, η αρχιτεκτονική συνδυάζει παραδοσιακές μορφές των κτιρίων της βόρειας Κίνας με σύγχρονες και τις μετασχηματίζει σε μία νέα έκφραση. Το κτίριο αναδύεται ήσυχα από το νερό ως τούβλινος όγκος με σκαμμένους χώρους για χρήσεις που συνδέονται με κήπους, ώστε το όριο του μέσα με το έξω να χάνεται. Στην όψη, πανέλα αλουμινίου στη ζεστή τονικότητα του ξύλου δημιουργούν ένα ρυθμικό πέτασμα που μαλακώνει τη βαριά εντύπωση του τούβλου. Τμήματα αυτής της επιφάνειας συνδέονται με τους εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας μια όψη αυθόρμητη και διαφορετική σε κάθε πλευρά της. Σε επίπεδο υλικότητας, παραδοσιακά χρυσαφί τούβλα εκτείνονται από το τοπίο στον περίγυρο μέχρι τους εσωτερικούς ενδιάμεσους χώρους. Με τούβλινα και ξύλινα πάνελ ως βασικό υπόβαθρο του εσωτερικού, αναπτύσσεται το κοινό θέμα της γλυπτικής οροφής η οποία στεγάζει όλους τους χώρους.

Προγραμματικά, το πολιτιστικό κέντρο παρέχει πολυτελείς και ευρύχωρες εξυπηρετήσεις στα μέλη του. Περιλαμβάνει μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δυναμικότητας 100 ατόμων για εκδηλώσεις, ένα ευρύχωρο business lounge με bar, μία βιβλιοθήκη με παιδικό αναγνωστήριο, γραφεία, οικογενειακούς χώρους ψυχαγωγίας, επιπλέον bar με καπνιστήριο και deck στην οροφή. Μέρος του κτιρίου λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο: Μία reception διπλού ύψους υποδέχεται τους επισκέπτες και οδηγεί σε media room και κήπο με ηλιοροφή, ενώ μία γέφυρα πάνω από την αυλή οδηγεί στο πάνω επίπεδο που είναι εξοπλισμένο με VIP rooms, bar και playroom. Ένας από τους σημαντικότερους χώρους του πολιτιστικού κέντρου είναι γκαλερί, με κινητούς τοίχους για ευελιξία στις δυνατότητες έκθεσης. Η γλυπτική οροφή επιτρέπει την οπτική σύνδεση με το ανώτερο επίπεδο, ενώ ένα μεγάλο διαφανές άνοιγμα πλαισιώνει τη θέα προς την αυλή. Στον δεύτερο όροφο, ένας μεγάλος αλλά φιλικός χώρος εστίασης με bar και ανοιχτή κουζίνα διατίθεται στα μέλη για εκδηλώσεις με ενοικίαση. Το lounge bar με το καπνιστήριο στο deck της οροφής έχει απεριόριστη θέα στο ορεινό τοπίο δυτικά. Ο χώρος ζωντανεύει με τις διαφορετικές γεωμετρικές τομές που σκάβονται από την οροφή για να δημιουργήσουν μια διάδραση με τον ουρανό και το φυσικό φως, ώστε κάθε δωμάτιο να αλλάζει διαρκώς εντύπωση με την αντανάκλαση πάνω στην υφή της επιφάνειας. Η σύνθεση ειδικά των σχεδιασμένων επίπλων με τις μεταλλικές λεπτομέρειες, τις φυσικές νευρώσεις της πέτρας, τα μαλακά υφάσματα και τα διακριτικά στοιχεία φωτισμού, δημιουργεί μία εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα πολυτέλειας.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Pedro Pegenaute, Xia Zhi

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.