Ανακαίνιση διώροφου κτιρίου

Ανακαίνιση διώροφου κτιρίου

Ανακαίνιση και μετατροπή από κατοικία – atelierσε εκθεσιακό χώρο, διώροφου κτιρίου, αρχικά σχεδιασμένου από τον Αριστομένη Προβελέγγιο

Το συγκρότημα των δύο κτιρίων, επί των οδών Κυκλάδων 8 και Κεφαλληνίας, αποτελούσε την κατοικία και το ατελιέ του ζεύγους Σπητέρη. Ο Σπητέρης υπήρξε ένας από τους πρώτους τεχνοκριτικούς στην Ελλάδα, έχοντας παράλληλα και διεθνή καριέρα, ενώ η Ιωάννα Σπητέρη υπήρξε μία σημαντική γλύπτρια. Tο ζεύγος αρχικά έμενε στο γωνιακό κτίσμα, κατασκευασμένο τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Το 1955 ανέθεσαν το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μικρού κτιρίου δίπλα στο σπίτι τους, το οποίο θα στέγαζε το ατελιέ της Ιωάννας Σπητέρη, στον αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Le Corbusier στο Παρίσι, όπου και στη συνέχεια δημιούργησε το δικό του γραφείο. Ο Προβελέγγιος υπήρξε ένας από τους πιο ιδιαίτερους αρχιτέκτονες της σύγχρονης Ελλάδας, όχι μόνο για το δομημένο έργο του, που ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικό, αλλά και για τη στάση του, απέναντι στην κοινωνία, τις ριζοσπαστικές του απόψεις και το διδακτικό του έργο.

Τα έργα του, αλλά και τα κέιμενά του, είναι μία συνεχής υπενθύμιση για το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί και πρέπει να αλλάζει τα δεδομένα. Το 2006, οι αρχιτέκτονες Διονύσης Σοτοβίκης και Κίρκη Μαριολοπούλου αγόρασαν το συγκεκριμένο κτίριο (ατελιέ Σπητέρη), μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας και με τη σημαντική βοήθεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου και της καλλιτέχνιδας Διοχάντης (Λουμίδου), με σκοπό όχι μόνο τη διάσωσή του, αλλά και τη συνέχιση της ύπαρξής του ως χώρου σύγχρονης έκφρασης. Όταν αγοράστηκε, το κτίριο βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση, χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις. Αυτό που προσπάθησαν να κάνουν οι αρχιτέκτονες με την ανακαίνιση – ανακατασκευή του κτιρίου, ήταν να “ξεφλουδίσουν” τα σημάδια του χρόνου φτάνοντας όσο πιο κοντά γινόταν στις αρχικές επιλογές του Προβελέγγιου. Ταυτόχρονα, εκσυγχρόνισαν τις υποδομές του ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά στο σήμερα χωρίς να αλλοιωθεί η αρχική αίσθηση του χώρου. Στην αναζήτηση τρόπου επανάχρησης του κτιρίου, σημαντική αρωγός στάθηκε η Λωραίνη Αλιμαντήρη και η gallery της Gazonrouge, η εκτίμηση και το μεγάλο ενδιαφέρον της οποίας για το συγκεκριμένο κτίριο βοήθησε στην κατάληξη της συνεργασίας.

Φωτογράφηση:

Χαριτίνη Βαλσαμίδου, Δημήτρης Μπενέτος

 

 

 

 

Posted in Architecture and tagged .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.