Casa MF

Στην Πορτογαλία, οι αρχιτέκτονες spaceworkers κατασκεύασαν μια κατοικία από εμφανές μπετόν, με μονολιθική εντύπωση. Παρά τη φαινομενικά τυχαία της διάταξη, ο σχεδιασμός της κάτοψης είναι καθαρός και ορθολογικός.

Επιθυμία του πελάτη ήταν μια κατοικία σε σχήμα Γ. Ο πρωτότυπος χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής ήρθε ως φυσική συνέχεια αυτής της ιδέας. Η κατανομή των χώρων γίνεται με καθαρότητα και λογική, παρά την ανήσυχη κίνηση των όγκων που αναπτύσσονται κατά μήκος των δύο περιμετρικών οδών.

Σχεδιασμός της όψης και υλικά

Οι κύριες όψεις του ακανόνιστου μονόλιθου είναι από ανεπίχριστο μπετόν με εμφανή ξυλότυπο, συνθέτοντας μια διαδοχή από αδιαφανείς, αδρούς και ερμητικούς όγκους που κλείνουν την επαφή ανάμεσα στην κατοικία και τον δημόσιο χώρο. Στο εσωτερικό του οικοπέδου, ο όγκος σκίζεται, απολαμβάνοντας το φως και το πράσινο σε απόλυτη ιδιωτικότητα από τον δρόμο.

Σχεδιασμός της κάτοψης και πρόγραμμα

Το λειτουργικό πρόγραμμα της κατοικίας κατανέμεται σε μια σειρά διαδοχικών όγκων, σε ένα παιχνίδι που μοιάζει με πάζλ. Κάθε όγκος φιλοξενεί διαφορετική λειτουργία, έχοντας διαφορετικό ύψος και βάθος, οδηγώντας σε μια δυναμική ανάγνωση του σχήματος Γ. Νέες οπτικές σχέσεις δημιουργούνται ανάμεσα στα πλήρη και τα κενά, τις ιδιωτικές και κοινόχρηστες περιοχές καθώς επίσης και τον κήπο, όπου βρίσκεται η πισίνα.

Το έργο, που κατασκευάστηκε για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, παρέχει απόλυτη ιδιωτικότητα. Από την εξωτερική, βόρεια πλευρά, είναι κλειστό και σκοτεινό. Από τον δρόμο φαίνονται μόνο δύο ανοίγματα: το ένα, ύψους 5m, με θέα προς τον ουρανό, ενώ το άλλο από τα υπνοδωμάτια προς την εσωτερική αυλή. Από την άλλη, ένα αίθριο φωτίζει το εσωτερικό από άκρη σε άκρη, ενώ σχετίζεται με τον κήπο και την πισίνα.

Η κύρια πρόσβαση προς την κατοικία στεγάζεται κάτω από έναν όγκο σε πρόβολο, που πετάει πάνω από την είσοδο σε μεγάλο ύψος, ώστε να ξεχωρίζει σε σχέση με τον υπόλοιπο μονόλιθο. Ο όγκος που ίπταται ενισχύει την ιδέα της έλλειψης βαρύτητας και έρχεται σε αντίθεση με τα εκτεταμένα υαλοστάσια του εσωτερικού μέσα από τα οποία γίνεται η οπτική και λειτουργική σύνδεση με τον κήπο.

Δίπλα στην είσοδο και κοντά στο καθιστικό, ένα γραφείο διευκολύνει τις συχνές επαγγελματικές συναντήσεις των ιδιοκτητών ως ημιδημόσιος χώρος, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα της οικογένειας στο σαλόνι, την κουζίνα και τους χώρους εξυπηρετήσεων.

Για τα παιδιά έχει σχεδιαστεί ένας πολυλειτουργικός χώρος που χρησιμοποιείται ως playroom, με την ιδιομορφία ότι το φωτιστικό άνοιγμα βρίσκεται κοντά στο δάπεδο, ώστε να επιτρέπει τη θέα του κήπου από καθιστή θέση. Όταν, μελλοντικά, το δωμάτιο χρησιμοποιηθεί ως χώρος μελέτης, το άνοιγμα δεν θα είναι ασύμβατο με τη νέα λειτουργία.

Τα τέσσερα υπνοδωμάτια βρίσκονται σε συνέχεια, με ανεξάρτητες προσβάσεις προς τον κήπο, διατηρώντας την άμεση σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χωρίς να αφήνουν εκτεθειμένους τους κατοίκους τους. Τα μπάνια φωτίζονται από ψηλά μέσα από τρεις ορθογώνιος φωτιστικές οπές. Οι ντουλάπες ακολουθούν το ογκοπλαστικό παιχνίδι των δωματίων, καθώς προσαρμόζονται στα διαφορετικά ύψη του καθενός.

Στο master υπνοδωμάτιο, δύο όγκοι διαφορετικού μεγέθους ενώνονται με ένα μικρό αίθριο που φέρνει τη φύση στο εσωτερικό της κατοικίας και σηματοδοτεί τις μεταβάσεις ανάμεσα στον χώρο του ύπνου, το μπάνιο και το dressing room.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
Xenia
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.