Circuit house

Circuit house

Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Πούνε, στην ομόσπονδη πολιτεία Μαχαράστρα, σε θέση 14,444m2 με υπάρχοντα κτίρια ελλιπούς σχεδιασμού, με περιορισμό δόμησης σε ισόγειο +2 ορόφους. Το έργο περιλαμβάνει έναν κυβερνητικό ξενώνα για διάφορους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, χώρους για πολιτικές συναντήσεις, συζητήσεις και συνέδρια των κρατικών αρχών, καθώς και ένα ελικοδρόμιο.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία όπως η σκιασμένη αυλή, χώρους μετάβασης όπως διάδρομοι και βεράντες, καθώς και jalis (παραδοσιακά ινδικά κλωστρά) σε μορφή περσίδων, ο σχεδιασμός έχει ως στόχο τη διακρίβωση του μεταμοντέρνου αρχιτεκτονικού ύφους των υπαρχόντων κυβερνητικών κτιρίων με μία εκσυγχρονισμένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Για να καταστεί δυνατή η ομαλή κυκλοφορία όλων των κατηγοριών των επισκεπτών, οι ιδιωτικοί και οι κοινόχρηστοι χώροι διαχωρίζονται μέσω τριών ξεχωριστών εισόδων: την κύρια, των VIP και της υπηρεσίας. Το Circuit house προσφέρει τριών τύπων σουίτες, με εγκαταστάσεις υποστήριξης που περιλαμβάνουν εστίαση 100 ατόμων, αίθουσα συνεδριάσεων, καθώς και υπηρεσίες, αποθήκες τροφίμων, ρούχων και βοηθητικούς χώρους.

Αυτό το “πράσινο” κτίριο αντιμετωπίζει τις τρεις διακριτές εποχές της περιοχής, το ζεστό-ξηρό καλοκαίρι, τους μουσώνες και το χειμώνα, με κλιματικά ανταποκρινόμενες προσόψεις, όπου ο προσανατολισμός αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο για την χωροθέτηση των διαφορετικών λειτουργιών. Αποφεύγοντας την έντονη ακτινοβολία η δυτική πλευρά φιλοξενεί χώρους που χρησιμοποιούνται για σύντομο χρονικό διάστημα, με κάθετες περσίδες για την απαραίτητη ηλιοπροστασία. Οι σουίτες τοποθετούνται στη βόρεια και τη νότια πλευρά· διάφορες προεξοχές στη βόρεια πρόσοψη αντανακλούν τον άμεσο θερινό ηλιασμό, ενώ βεράντες και περσίδες στη νότια όψη λειτουργούν ως κλιματικοί ρυθμιστές, παρέχοντας θερμική άνεση το χειμώνα. Στην ανατολική πλευρά που φιλοξενεί την τραπεζαρία και τις μεγαλύτερες σουίτες, όλες με θέα προς το γήπεδο του γκολφ πιο πέρα, σκίαστρα ρυθμίζουν το πρωινό φως.

Ο χώρος στάθμευσης 100 αυτοκινήτων τοποθετείται στο υπόγειο, επιτρέποντας περισσότερο τοπιοτεχνημένο ισόγειο χώρο και τη διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων. Κομβικό σημείο του κτιρίου αποτελεί η αυλή, ένας ημι-σκιασμένος χώρος αναμονής κάτω από πέργκολες, που δρα ως τροποποιητής του διαμορφωμένου μικρο-κλίματος, ενώ ένα μεγάλο σώμα νερού παρέχει τον απαραίτητο δροσισμό για τα θερμά-ξηρά καλοκαίρια της πόλης.
Η εσωτερική διακόσμηση είναι μινιμαλιστική, με διαχωριστικά, σήμανση και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη φύση, σε ουδέτερη παλέτα χρωμάτων. Ανακυκλωμένα υλικά και εξαρτήματα, VRV κλιματισμός, φωτοβολταϊκά πάνελ και ένα σύστημα αντλίας θερμότητας που παρέχει 90% του αναγκαίου ζεστού νερού, μειώνουν κατά 52,81% την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου, το οποίο έχει λάβει την κρατική ενεργειακή πιστοποίηση GRIHA στην κατηγορία πέντε αστέρων.

Μελέτη:
Photos by:

Hemant Patil 
Posted in Architecture and tagged , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.