Σύγχρονη μονοκατοικία Μοντέρνα μονοκατοικία Μοντέρνα αρχιτεκτονική Σύγχρονη αρχιτεκτονική Λευκωσία Αρχιτεκτονικό γραφείο Κύπρος Αρχιτεκτονικά γραφεία Κύπρος Contemporary house Modern house Modern architecture Contemporary architecture Nicosia Architecture office Cyprus Architecture offices Cyprus sigxroni sigchroni sixroni sigxronh sigchronh sixronh moderna monterna monokatikia monokatoikia arxitektonikh architektonikh arxitektoniki architektoniki sixroni syxroni sixronh syxronh syxroni sychroni grafeio kupros grafio arxitektoniko architekotniko

House 1607

Η κατοικία, στα προάστια της Λευκωσίας, βρίσκεται σε σχετικά µεγάλο οικόπεδο, στη γωνία ενός πολυσύχναστου δρόµου και ενός µικρού αδιεξόδου, το οποίο είναι η πιο βολική πρόσβαση προς την ιδιοκτησία.

Η απλή αλλά ισορροπηµένη αρχιτεκτονική της κατοικίας συµβαδίζει µε τον τρόπο προσέγγισης του κτιρίου: η είσοδος γίνεται από το επίπεδο του δρόµου, ενώ κατεβαίνοντας κανείς ανάµεσα στους δύο κύριους όγκους βρίσκεται στην αυλή και από εκεί στο σπίτι. Η χωροθέτηση των λειτουργιών και οι κινήσεις είναι συνάρτηση της µορφολογίας και των γεωµετρικών στοιχείων που χρησιµοποιούνται. Το σχήµα προκύπτει από τους λειτουργικούς συσχετισµούς και αποτελεί την έκφρασή τους. Κατά συνέπεια, η κυκλοφορία στο εσωτερικό του κτιρίου γίνεται εύκολα κατανοητή.

Από την πύλη της εισόδου, µία σειρά από σκαλοπάτια που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, οδηγεί προς το κυρίως επίπεδο της κατοικίας και τον κήπο.

∆ύο όγκοι αριστερά και δεξιά από τα σκαλοπάτια περιλαµβάνουν την κουζίνα και τον χώρο του καθιστικού.

Οι όγκοι, που βρίσκονται στον βορρά και τον νότο, πλαισιώνουν τη στεγασµένη βεράντα ανάµεσά τους και συνδέονται µεταξύ τους στο επίπεδο που βρίσκεται πάνω από τον χώρο εισόδου. Μια εσωτερική σκάλα από την κουζίνα οδηγεί προς τον όροφο, µε τα υπνοδωµάτια και το γραφείο, που βλέπουν προς τους κοινόχρηστους χώρους στο χαµηλότερο επίπεδο. Ο διάδροµος του ορόφου διατηρεί οπτική επαφή µε το εξωτερικό και φέρνει ανατολικό φως στα δωµάτια.

Ο υπερυψωµένος όροφος δηµιουργεί µια στεγασµένη βεράντα και προσφέρει στους κοινόχρηστους χώρους του εσωτερικού σκίαση από τον δυτικό ήλιο. Τα υαλοστάσιά τους είναι κεκλιµένα και στις δύο πλευρές τους, επιτρέποντας τη φυσική θέρµανση από τον νότο κατά τους χειµερινούς µήνες. Τα υπνοδωµάτια έχουν δυτικό προσανατολισµό, µε εξωτερικά σκίαστρα σε όλα τα παράθυρα, ώστε να προστατεύονται από τον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο, διατηρώντας όµως τον διαµπερή αερισµό τους.

Αρχιτεκτονική:
Xenia
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.