Κατάστημα MCM στη Σεούλ

Η σχεδιαστική ιδέα για το νέο κατάστημα της MCM στην περιοχή Gangnam της Σεούλ εμπνέεται από το κίνημα του Bauhaus, που συνδύαζε τον πειραματισμό στη βιομηχανική παραγωγή με τη μαστορική τέχνη.

Το κατάστημα σχεδιάζεται ως οίκος μόδας που ενσωματώνει όλα τα καλλιτεχνικά μέσα έκφρασης του Bauhaus – από το βιομηχανικό ντιζάιν, τη γραφιστική, τα έπιπλα, τον σχεδιασμό εσωτερικών και την αρχιτεκτονική. Το πνεύμα του Bauhausεκφράζεται στη νέα μεταλλική όψη του καταστήματος, καθώς το κτίριο μοιάζει με εκθεσιακό κουτί που στέκεται σε μία βαριά τσιμεντένια βάση. Το προϋπάρχον κτίριο αρθρωνόταν σε δύο χωριστές όψεις και η βασική πρόκληση ήταν να δημιουργηθεί μία νέα όψη που να σέβεται τις κατόψεις αλλά να δημιουργεί ενιαία αντίληψη του κτιρίου. Επιπλέον στηρίξεις απαιτήθηκαν για τη νέα όψη, η οποία ευθυγραμμίστηκε ώστε να γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στην ακανόνιστη άκρη της πλάκας ανάμεσα στον πύργο στάθμευσης και τον εμπορικό χώρο, δημιουργώντας έναν ενιαίο όγκο εξωτερικά.

Λόγω του βορινού προσανατολισμού της όψης, χρησιμοποιήθηκε μέταλλο σε απόχρωση μπρούντζου για να αντανακλά το περισσότερο δυνατό φυσικό φως σε παράθυρα βάθους 400mm, δημιουργώντας ανάγλυφο και σκιές. Τα συγκεκριμένα μεγάλα ανοίγματα λειτουργούν επίσης ως βιτρίνες και πλαισιώνουν τις δραστηριότητες στο εσωτερικό. Μεταλλικό πλέγμα απλώνεται πάνω στα μεγάλα ανοίγματα, προσδίδοντας υφή και βάθος. Η μπρουταλιστική μπετονένια βάση έχει έντονη παρουσία στο επίπεδο των πεζών και διαθέτει μία μεγάλη βιτρίνα.

Στο εσωτερικό, η σήμανση, ο φωτισμός και τα προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα δημιουργούν την αίσθηση μιας κατοικίας. Οι τοίχοι και τα δάπεδα έχουν τελειώματα από ανεπίχριστο μπετόν. Οι οροφές παραμένουν εκτεθειμένες και βάφονται για να μεγιστοποιούν το καθαρό ύψος. Η απλή ογκοπλαστική διάρθρωση του εξωτερικού, τα εκτεθειμένα δομικά στοιχεία στου εσωτερικό και η χρήση του ανεπίχριστου μπετόν είναι φόρος τιμής στον φονξιοναλισμό και στην κατασκευαστική ειλικρίνεια.

Μπρούτζινες λεπτομέρειες έρχονται σε αντίθεση με τα αδρά τελειώματα, προσδίδοντας στον χώρο ζεστασιά και αίσθηση πολυτέλειας. Οι μεταλλικές κατασκευές στις βιτρίνες, τα ράφια και τις επιφάνειες έκθεσης σχεδιάστηκαν ειδικά για τα προϊόντα που προβάλλονται. Τα δοκιμαστήρια επενδύονται με πτυχωτό υαλομπετόν, με μπρούτζινους γάντζους, ράφια και κουρτίνες.

Η εσωτερική διαδρομή ξεκινά στο ισόγειο – τον πιο ανοιχτό όροφο, με μεγάλα ανοίγματα που βλέπουν προς τον δρόμο και τον κήπο στην αυλή. Εντοιχισμένες μεταλλικές κατασκευές εκθέτουν τσάντες και σακίδια, ενώ ελεύθερες πλατφόρμες φιλοξενούν μεγαλύτερου μεγέθους προϊόντα και μικρότερες βιτρίνες περιέχουν δερμάτινα είδη και αξεσουάρ. Οι επισκέπτες συνεχίζουν μέσω του μέγαλου, γλυπτικού κλιμακοστασίου που συνδέει τρία επίπεδα, με μεγάλα πλατύσκαλα που γίνονται επίσης επιφάνειες έκθεσης.

Λεπτές μπρούτζινες βιτρίνες με κυκλικούς καθρέφτες κατά μήκος του κλιμακοστασίου δημιουργούν ένα παιχνίδι αντανακλάσεων. Το δεύτερο επίπεδο είναι εσκεμμένα εσωστρεφές, με κυρίαρχο στοιχείο μια ξύλινη πλατφόρμα που μετατρέπεται σε στηθαίο και πάγκο έκθεσης, γύρω από το άνοιγμα στην πλάκα. Το τρίτο επίπεδο φιλοξενεί τον χώρο VIP, oοποίος προστατεύεται με γκρίζες κουρτίνες και μία υπερυψωμένη ξύλινη πλατφόρμα που δημιουργεί μια «πύλη» έκθεσης για τηspecial collection της εταιρίας.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
Xenia
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.