Κατοικία AC

Η μονοκατοικία σε συνεχόμενο σύστημα του 19ου αιώνα στο Hackney μεταμορφώθηκε ριζικά, όπως επίσης επεκτάθηκε και αναβαθμίστηκε το studio στο βάθος του κήπου. Χτισμένη σε περιοχή προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο LondonFields, το κτίριο ανήκει σε ένα από τα πολλά ζεύγη τετραώροφων οικογενειακών κατοικιών, ενώ προηγουμένως περιλάμβανε δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα.

Από την αρχή, οι πελάτες είχαν ξεκάθαρο brief με αναλυτική περιγραφή του τι επιθυμούσαν να πετύχουν, οπότε ο σχεδιασμός έπρεπε να μετατρέψει αυτές τις επιθυμίες σε μια σειρά από εφικτές και συνεκτικές επιλογές, μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Οι πελάτες είχαν έντονη ανάμιξη τόσο στη σχεδιαστική διαδικασία όσο και στα καθημερινά ζητήματα που προέκυπταν στη φάση της κατασκευής.

Το πρώτο ζητούμενο ήταν να σχεδιαστεί μία συνεκτική κάτοψη με έντονες μετατροπές σε κάθε όροφο, ώστε να διευκολύνεται η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ορόφων μέσα από μια διάταξη open plan, αυξάνοντας τον φυσικό φωτισμό στο πίσω μέρος του χαμηλότερου επιπέδου. Η στάθμη του δαπέδου χαμήλωσε δημιουργώντας μια νέα όψη που έρχεται σε έντονη αντίθεση, συμπληρώνοντας, την παραδοσιακή τούβλινη τοιχοποιία του Λονδίνου. Με ανοίγματα που διατηρούν τις αναλογίες των υπαρχόντων, αυξάνοντας το μέγεθός τους, οι αρχιτέκτονες αναζήτησαν ένα ενιαίο υλικό επένδυσης για να ενοποιήσουν, τονίσουν και ορίσουν την πίσω όψη.

Καθώς το έργο βρίσκεται σε περιοχή αρχιτεκτονικής προστασίας, η χρήση του παλαιωμένου χάλυβα (Corten) σε τόσο μεγάλη έκταση πιθανόν να συναντούσε αντιρρήσεις, οι δημοτικές υπηρεσίες όμως ενθάρρυναν την ιδέα της πιο σύγχρονης προσθήκης. Η ανακατασκευασμένη πίσω όψη εδράζεται σε έναν βυθισμένο κήπο με όρια από μπετόν, ο οποίος οδηγεί στο διακριτικό αλλά ευρύχωρο studio με επένδυση από ξυλεία πεύκου, το οποίο χρησιμοποιείται ως γυμναστήριο pilates.

Εσωτερικά, ο νέος χώρος διπλού ύψους στο πίσω μέρος κυριαρχείται από ένα μονολιθικό κλιμακοστάσιο από μπετόν που καλουπώθηκε επί τόπου, το οποίο συνδέει τους πάνω ορόφους με το split-level ισόγειο, όπου η κουζίνα και το καθιστικό της οικογένειας γίνονται η καρδιά της κατοικίας. Η χρωματική παλέτα του εσωτερικού γίνεται φόντο για τη συλλογή έργων τέχνης των πελατών, οπότε περιορίζεται στις αποχρώσεις της κιμωλίας. Δρύινα δάπεδα με έντονο χαρακτήρα και μεγάλα χαλιά προσθέτουν πατίνα και υφή στους χώρους. Τα δωμάτια έχουν custom σταθερά έπιπλα, με μαρμάρινους νιπτήρες και μπρούτζινες υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Από το χαμηλότερο επίπεδο, το αδρό μπετονένιο κλιμακοστάσιο οδηγεί στο ισόγειο, ενώ ο χειρολισθήρας μετατρέπεται σε λεία λευκή επιφάνεια που αναδιπλώνεται προς τους πάνω τρεις ορόφους. Αυτό το θεατρικό στοιχείο με δρύινα σκαλοπάτια ανοίγει προς κάθε πλατύσκαλο, προσφέροντας διακριτική θέα σε κάθε δωμάτιο μέσα από τις πόρτες που ανοίγονται από το δάπεδο έως την οροφή. Η master suite καταλαμβάνει ολόκληρο τον πρώτο όροφο, περιλαμβάνοντας ένα ευρύχωρο dressing room και λουτρό με ελεύθερη μπανιέρα.

Οι εργασίες επεκτάθηκαν στον κήπο και το studio, ισορροπώντας τον όγκο της κατοικίας μέσα από ένα μονοπάτι στρωμένο με σανίδες. Η φύτευση μαλακώνει τα όρια ανάμεσα στα σκληρά και τα μαλακά εδάφη, δίνοντας τη δυνατότητα έντονης χρήσης του κήπου παρά το μικρό του μέγεθος.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.