The Dock

Το νέο κτίριο εξυπηρετήσεων των ιστιοφόρων στο Royal Vancouver Yacht Club είναι υπόδειγμα κομψής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Το κτίριο εξυπηρετήσεων βρίσκεται στην παραλία Jericho του Βανκούβερ, σε μία μεγάλη μαρίνα ιστιοπλοϊκών σκαφών. Διαθέτει ντους, γραφεία διοίκησης, εκπαιδευτικούς χώρους για παιδιά, καθώς και υπηρεσίες συντήρησης των σκαφών, των ιστίων και του εξοπλισμού. Ο πρακτικός χαρακτήρας του κτιρίου, ο εξαιρετικά περιορισμένος προϋπολογισμός και η προνομιακή του θέση οδήγησαν σε μια απλή λύση που είναι φόρος τιμής στο βιομηχανικό παρελθόν των εγκαταστάσεων που βρίσκονταν στην ίδια θέση, μισό αιώνα πριν.

Η ογκοπλαστική διάρθρωση είναι απλή: Δύο πρισματικοί όγκοι σε αλληλοτομία δημιουργούν έναν «φάρο» προς τη θάλασσα και έναν προς τη στεριά. Προς τη μεριά της στεριάς, ένας τοίχος από επικολλημένη ξυλεία και διαφανή πολυκαρβονικά φύλλα φέρνει φυσικό φως στους χώρους επισκευών ενώ το βράδυ φέγγει προς τη θάλασσα. Προς τη μεριά του νερού και της μαρίνας τοποθετείται μία σειρά από γκαραζόπορτες που ανοίγουν προς τις εξέδρες των συνεργείων, καθώς και τα γραφεία διοίκησης πίσω από υαλοπετάσματα. Μία ξύλινη ψευδοροφή πάνω από τα γραφεία κρύβει τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στο ψηλό μέρος του πρίσματος που βλέπει προς το νερό. Μία εξαιρετικά λεπτή υδρορροή προεξέχει πάνω από τις γκαραζόπορτες, θυμίζοντας το σχήμα των αγωνιστικών σκαφών που βρίσκονται ακριβώς μπροστά.

Το κτίριο βρίσκεται πάνω στο όριο της θάλασσας, ακριβώς στο σημείο όπου φτάνει η παλίρροια. Ο μισός, σχεδόν, προϋπολογισμός εξαντλήθηκε στις θεμελιώσεις, βάζοντας στην ομάδα του σχεδιασμού την πρόκληση να επιλύσουν τα υπόλοιπα λειτουργικά ζητήματα, παρέχοντας ταυτόχρονα στο κοινό ένα κτίριο με νόημα. 

Λευκά πάνελ με προεξέχοντες αρμούς χρησιμοποιούνται για το εξωτερικό, στο πνεύμα των σχημάτων και των χρωμάτων που βρίσκονται στα σκάφη και τα ιστία. Ο φέρων οργανισμός είναι μικτός με υποστυλώματα και δοκάρια από βιομηχανικά επικολλημένη ξυλεία και στοιχεία πλήρωσης από ελαφριά ξυλεία. Το εσωτερικό κυριαρχείται από κόντρα πλακέ, που είναι ανθεκτικό και εύκολο στην αντικατάσταση. Στο σύνολο, οι λεπτομέρειες είναι λιτές και πρακτικές, εφικτές στα πλαίσια του περιορισμένου προϋπολογισμού.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.