Κατοικία στη Φιλοθέη

Κατοικία στη Φιλοθέη

Η μονοκατοικία βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Φιλοθέης, ακριβώς απέναντι από το πάρκο Πικιώνη.

Η θέση και ο προσανατολισμός του οικοπέδου καθόρισε τις βασικές συνθετικές επιλογές. Η στάθμη του ισογείου του κτιρίου βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από τη στάθμη του δρόμου και έτσι δημιουργείται οπτική συνέχεια μεταξύ της αυλής και του πάρκου χωρίς να παρεμβάλεται η θέα προς το δρόμο. Έτσι, το πάρκο μοιάζει με φυσική συνέχεια της αυλής.

Παράλληλα, οι όγκοι του κτιρίου διατάχθηκαν σε σχήμα “Γ” γύρω από την αυλή, ώστε η κατοικία να “ανοίγει” προς τον καλό προσανατολισμό και τη θέα και η αυλή να γίνεται ζωτικό και λειτουργικό στοιχείο του σπιτιού.

Στο ισόγειο και σε επαφή με την αυλή, τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης, ενώ στον πρώτο όροφο τα υπνοδωμάτια.

Η γεωμετρία του κτιρίου τονίζεται από το κατάλευκο χρώμα που έχουν οι δύο όγκοι του πρώτου ορόφου, οι οποίοι “επικάθονται” σε μια γκρί βάση από μαύρο καμμένο γρανίτη. Η γεωμετρία τονίζεται, επίσης, από τις γυάλινες κατακόρυφες επιφάνειες του ισογείου και τα εξωτερικά κουφώματα τα οποία σύρονται πλήρως και δημιουργούν την αίσθηση ότι ο πρώτος όροφος σχεδόν ίπταται πάνω από την αυλή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην πλήρη και ουσιαστική ενοποίηση των εσωτερικών με τους εξωτερικούς χώρους.

Οι πέργκολες και τα κλοστρά έχουν κατασκευαστεί από πηχάκια αλουμινίου και έχουν χρωματιστεί λευκά, ώστε να εναρμονίζονται διακριτικά με την γεωμετρία του κτιρίου. Εκτεταμένη είναι η χρήση του γυαλιού, τόσο στα μεγάλα ανοίγματα όσο και σε διάφορες άλλες επιφάνειες, όπως τα στηθαία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία διαφανειών που αναδεικνύουν τα “πλήρη” του κτιρίου, αλλά και δημιουργούν μια κατοικία που λούζεται στο φυσικό φως.

Η χρήση του ξύλου (δρυς) επίσης καθορίζει το χώρο, ενώ οι τεχνητοί φωτισμοί έχουν μελετηθεί ειδικά ώστε, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα περίτεχνοι, να παραμένουν διακριτικοί αναδεικνύοντας τους χώρους και δημιουργώντας ένα ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον κατοικίας.

Αρχιτεκτονική μελέτη:

Φωτογράφηση:

©Erieta Attali

 
 
 
 
Posted in Architecture and tagged , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.