The White Cube

The White Cube

Στη νότια πλευρά της Μυκόνου, στο ύψος του Καλαφάτη με θέα τη θάλασσα και το Τραγονήσι, απλώνεται μια ισόγεια κατοικία επιφάνειας 200m² η οποία ξεχωρίζει χάρη στους τετράγωνους, λιτούς και μοντέρνους όγκους της. Δημιουργείται ένα ενδιαφέρον παιχνίδι γεωμετρίας μεταξύ των διάτρητων λευκών όγκων, πέτρινων και υδάτινων επιφανειών. Το σχέδιο ανάπτυξης αποτελείται από δύο σχήματα Π –το κτίριο και την πισίνα– τα οποία αγκαλιάζονται δημιουργώντας την αίσθηση ότι η κατοικία επιπλέει στο νερό. Η κατοικία χωρίζεται σε δύο τμήματα –στους χώρους διημέρευσης και στα υπνοδωμάτια– με την πισίνα να βρίσκεται στη μέση. Ανοίγοντας τη διπλή ξύλινη εξώπορτα εισόδου, μία επιφάνεια νερού με τρία πατήματα από μπετόν και γρανίτη που επιπλέουν, οδηγούν εξωτερικά στα υπνοδωμάτια. Το καθιστικό τοποθετείται στην νότια πλευρά της κατοικίας, με μπαλκονόπορτες περιμετρικά προς την πισίνα. Στην πίσω πλευρά του καθιστικού μια μεγάλη συρόμενη τζαμαρία ανοίγει σε ένα αίθριο φυτεμένο με κάκτους, δημιουργώντας έτσι έναν εντυπωσιακό ενιαίο χώρο «μέσα-έξω», όπου η πισίνα γίνεται πια μέρος του: ένας απάνεμος ειδυλλιακός χώρος στην καρδιά της κατοικίας. Η κουζίνα είναι η ανατολική επέκταση του καθιστικού. Ξύλο, γρανίτης και inox, με δάπεδα και τοίχους από ανθρακί τσιμεντοκονία, και σκούρα στοιχεία επίπλωσης και φωτισμού, συνοψίζουν το πάντρεμα του μοντέρνου με το παραδοσιακό μυκονιάτικο στοιχείο. Τα τρία en-suite υπνοδωμάτια βρίσκονται στο βόρεια τμήμα της κατοικίας, με νότια θέα προς τη θάλασσα. Όλα έχουν άμεση πρόσβαση στην πισίνα, μέσω ενός μακρόστενου εξώστη. Γεωμετρικές λευκές και ανθρακί επιφάνειες χωρίζουν το χώρο ύπνου με το ανοιχτό λουτρό. Το master υπνοδωμάτιο επεκτείνεται στη δυτική πλευρά του κτιρίου, με ιδιωτική εξωτερική βεράντα με πέργκολα. Η στενή σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού της κατοικίας ήταν ένα ουσιαστικό σημείο της μελέτης. Το σχετικά επίπεδο οικόπεδο επέτρεψε τη δημιουργία μεγάλων βεραντών στην ίδια στάθμη με την κατοικία. Ανατολικά, σε επέκταση της κουζίνας, βρίσκεται η εξωτερική τραπεζαρία με κτιστό BBQ. Στη δυτική και νότια πλευρά, σε επέκταση του σαλονιού, βρίσκεται το εξωτερικό καθιστικό και ο χώρος ηλιοθεραπείας.

Μελέτη:

Συνεργάτες αρχιτέκτονες:

Aude Mazelin –
Mykonos Architects

 

Φωτογράφηση:

Ανδρέας Μπέκας 
Κατερίνα Αυγερινού (07,09,12) 

Posted in Architecture and tagged , , , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.