TR6

Ο λευκός τοίχος που πλαισιώνει την κατοικία πετυχαίνει τον διαχωρισμό από τον δρόμο μέσω μιας εισόδου που απομονώνεται σε υποχώρηση, εξασφαλίζοντας ιδιωτικότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ήδη από την είσοδο της περίφραξης ξεκινά ένα παιχνίδι χρωματιστής αρχιτεκτονικής ανάμεσα στους όγκους του κτιρίου, με γκρι μπροστά από λευκό φόντο. Ο διαχωρισμός της μάζας γίνεται για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους, ενώ παρεμβάλλεται ένα κλιμακοστάσιο σαν αρμός που φέρνει φυσικό φως στο εσωτερικό.

Τα υποστηλώματα δημιουργούν ένα επιπλέον αρχιτεκτονικό παιχνίδι, όπου ο ρόλος τους γίνεται στατικός και διακοσμητικός, αποκαλύπτοντας το εσωτερικό και το εξωτερικό και συγκροτώντας τη βάση της αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής γλώσσας. Δίπλα τους βρίσκονται μαύρες οριζόντιες ράγες που δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η χρήση μαύρου πάνω σε αλουμίνιο ενισχύει την αρχιτεκτονική επιθυμία να κρατηθούν στο ελάχιστο τα χρώματα και τα υλικά.

Η σύλληψη στηρίζεται στις καθαρές γραμμές, τα ήσυχα σχήματα και τις μονοχρωματικές επιλογές. Ο τρόπος που χρησιμοποιείται το χρώμα ανταποκρίνεται στη φυσική απόχρωση του υλικού και όχι σε τεχνητές αποχρώσεις. Έτσι, το ξύλο παραμένει στο φυσικό του χρώμα και το σίδερο μένει μαύρο. Πράγματι, το μυστικό με το οποίο δημιουργείται ζεστασιά σε μια σύγχρονη κατοικία είναι η χρήση φυσικών υλικών που μοιάζουν ανεπεξέργαστα και ανεπιτήδευτα.

Σε συνδυασμό με τα υλικά, η αρχιτεκτονική επινοεί λύσεις για τον φυσικό φωτισμό χωρίς εκπτώσεις στην ιδιωτικότητα, μια και η κατοικία περιβάλλεται από γειτονικές ιδιοκτησίες. Έτσι, μαζί με τον κατακόρυφο αρμό προς το κλιμακοστάσιο, ο τοίχος χτίζεται από το έδαφος έως την οροφή. Είναι μια αρχιτεκτονική λύση που δημιουργεί μια οριζόντια τάφρο που φέρνει άφθονο φυσικό φως στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ δίνει την εντύπωση ότι το κτίριο αιωρείται και μοιάζει ανάλαφρο παρά το μεγάλο του μέγεθος. Μεγάλη προσοχή δόθηκε επίσης στον τεχνητό φωτισμό, που γίνεται έντονος όταν λειτουργεί και εξαφανίζεται τελείως όταν σβήνει, αφήνοντας τον χώρο καθαρό.

Η κάτοψη ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικογένειας και φιλοξενεί στο επίπεδο της εισόδου το καθιστικό, την κουζίνα, τους χώρους εξυπηρετήσεων, την τραπεζαρία και τον κήπο. Στον όροφο βρίσκεται το υπνοδωμάτιο, τα παιδικά δωμάτια και ο χώρος της τηλεόρασης, με φυσικό φωτισμό από το κλιμακοστάσιο.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.