Κατοικία Langlois-Lessard

Η κατοικία Langlois-Lessard βρίσκεται στα περίχωρα του Μόντρεαλ, πάνω στην όχθη της λίμνης St. Louis. Ο σχεδιασμός της είναι αποτέλεσμα των ερωτημάτων που θέτει η ίδια η τοποθεσία. Αυτά, αφορούν στην ένταξη της αρχιτεκτονικής μέσα σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και στη διαμόρφωσης της αίσθησης του χώρου, των όγκων και των κινήσεων σε σχέση με τις ιδιομορφίες του οικοπέδου.

Για να διατηρήσουν ανέγγιχτη την ομορφιά της τοποθεσίας και τα πολλά ψηλά δέντρα που βρίσκονταν εκεί, οι αρχιτέκτονες επέλεξαν μια συμπαγή κάτοψη, με την πισίνα να ενώνεται με την κατοικία πίσω από μία χαμηλή περίφραξη από φυσική πέτρα, η οποία παρέχει ιδιωτικότητα. Η κάλυψη περιορίστηκε στο επτά τοις εκατό του οικοπέδου. Με προσανατολισμό προς εντυπωσιακές θέες και ηλιοβασιλέματα, η κατοικία βρίσκεται δίπλα στο νερό και οι εσωτερικοί της χώροι δίνουν την εντύπωση ότι επεκτείνονται προς τη λίμνη.

Τόσο η εξαιρετική ποιότητα του τοπίου όσο και ο προσανατολισμός του οικοπέδου, καθοδήγησαν τον σχεδιασμό των λειτουργιών στους δύο ορόφους. Όσο η μελέτη εξελισσόταν, συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία καθόρισαν την ταυτότητα του χώρου της κατοικίας. Ένα ανοιχτό τζάκι βρίσκεται πάνω στον άξονα της κύριας εισόδου, στον πυρήνα του όγκου, ενώ περιβάλλεται από βοηθητικούς χώρους που βρίσκονται σε απόσταση από τους εξωτερικούς τοίχους, ώστε να δημιουργείται ένα ήπιο γλυπτικό αποτέλεσμα. Και οι δύο όροφοι διαθέτουν εξαιρετικά ανοιχτή κάτοψη, όμως επικοινωνούν μέσω μιας πολύ στενής, μινιμαλιστικής σκάλας. Με δεδομένη την εγγύτητα στο νερό και τον μεταβλητό χαρακτήρα του ορίζοντα, το ισόγειο μένει χαμηλοτάβανο χωρίς κανέναν χώρο διπλού ύψους, ώστε να κατευθύνει το βλέμμα προς τα έξω. Αντίθετα, τα υπνοδωμάτια στον όροφο βρίσκονται κάτω από ενδιαφέρουσες πτυχωτές οροφές που δημιουργούν ένα παιχνίδι με το φως και τη σκιά.

Η ογκοπλαστική διαμόρφωση της κατοικίας στηρίζεται σε δύο αρχές: την ανάγκη για ιδιωτικότητα και την αντίσταση στους ισχυρούς δυτικούς ανέμους. Η σχετικά συμπαγής πέτρινη βάση προστατεύει τους κατοίκους, καθώς επεκτείνεται προς την πισίνα και κατασκευάζει έναν τεχνητό ορίζοντα, πάνω από τον οποίο βρίσκεται ο ψηλότερος όγκος. Αυτός μετατοπίζεται και δημιουργεί έναν στεγασμένο υπαίθριο χώρο δίπλα στην πισίνα, προστατευμένο από τον ήλιο. Η στέγη ανυψώνεται και τσακίζει σε ανταπόκριση με τα δεδομένα του φυσικού τοπίου στο περιβάλλον.

Η επιλογή φυσικών υφών συνδιαλέγεται με το τοπίο και τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του γειτονικού οικισμού, Léry. Αδρές λιθοδομές, μπετόν με έντονη υφή και ξύλινες επενδύσεις εναρμονίζουν την κατοικία με τις φυσικές αποχρώσεις της περιοχής, που χαρακτηρίζονται από τους κορμούς των δέντρων, τις ξύλινες επενδύσεις των γειτονικών σπιτιών, τις πέτρινες μάντρες και τους τοίχους αντιστήριξης στην όχθη, που είναι κατασκευασμένοι από τσιμεντόλιθο. Στο εσωτερικό, το δάπεδο από γυαλισμένη τσιμεντοκονία και το μπετονένιο τζάκι κυριαρχούν στην παλέτα των υλικών, ενώ η επίπλωση μαλακώνει το αποτέλεσμα. Η ουδέτερη παλέτα επιτρέπει στο τοπίο και τις διαφορετικές εποχιακές εκφράσεις του να δώσουν χαρακτήρα στον χώρο της κατοικίας.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:

Tags

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.