Το σπίτι μπροστά στην κοιλάδα

Η έμπνευση για το έργο στην τοποθεσία Morelia του Μεξικού προήλθε από την ερμηνεία της ησυχίας του τοπίου και την επιθυμία του πελάτη για προστασία και στέγαση. Ταυτόχρονα, το κτίριο έρχεται ως συνέχεια της πανέμορφης επιφάνειας του εδάφους, δημιουργώντας έναν νέο λόφο σε μια τοποθεσία που περιβάλλεται από αυτούς.

Τέσσερις τοίχοι από μπετόν ξεπροβάλλουν μέσα από το έδαφος. Δύο στηρίζουν το έδαφος του νέου λόφου και οι άλλοι δύο οριοθετούν την πρόσβαση, συνοδεύοντας τον επισκέπτη στο εσωτερικό της κατοικίας.

Η διαδρομή οδηγεί σε ένα παλιό δέντρο και λυγίζει για να το προσπεράσει. Μετά από αυτό το κατώφλι, λίγα πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στη βαριά χαλύβδινη πόρτα που οδηγεί στο εσωτερικό ενός θόλου, κάτω από το κατάφυτο έδαφος. Η αίσθηση είναι μιας ψυχρής, σκοτεινής σπηλιάς η οποία, κατά περίεργο τρόπο, είναι φιλόξενη.

Τα ξύλινα δάπεδα ενισχύουν το άρωμα των πεύκων που περιβάλλον την κατοικία και εξισορροπούν την ψυχρή θερμοκρασία του μπετόν. Ο χάλυβας, με την πάροδο του χρόνου και με τη βροχή, αποκτά την εμφάνιση κορμού.

Ως προς την οργάνωση του χώρου, οι κοινόχρηστοι χώροι στο αριστερό μέρος της κατοικίας είναι εντελώς ανοιχτοί προς το γειτονικό ρυάκι, ενώ στη δεξιά πλευρά ανοίγουν πιο συντηρητικά προς μια μικρή αυλή που στεγάζεται κάτω από τα δέντρα και βλέπει τον ουρανό.

Το ψυγείο και οι εγκαταστάσεις κρύβονται, ο φωτισμός είναι πολύ διακριτικός και χρησιμοποιούνται μόνο τέσσερα υλικά: πέτρα, ξύλο, μπετόν και χάλυβας. Ήταν σημαντικό να διατηρείται η αδρή, πρωτόγονη ατμόσφαιρα της ζωής στο βουνό.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.