Πολυκατοικία στην Κηφισιά

Ο σχεδιασμός μιας πολυκατοικίας αποτελεί πρόκληση για κάθε αρχιτέκτονα. Η συγκεκριμένη τυπολογία αποτελεί το κύριο μοντέλο κατοίκησης στην Ελλάδα και αναζητά όλο και πιο σύγχρονες προσεγγίσεις όσον αφορά την αρχιτεκτονική μορφή της.

Σε γωνιακό οικόπεδο στην Κηφισιά και σε μια χρονική στιγμή δύσκολη για την οικοδομή και την οικονομία γενικότερα, σχεδιάστηκε το συγκρότημα κατοικιών αποτελούμενο από τρία διαμερίσματα 150m², ένα 120m² και μια μεζονέτα 200m². Η άσκηση ήταν δύσκολη, καθώς η εμπορικότητα και η ποικιλία των μονάδων ερχόταν σε αντίθεση με την επιθυμητή απλότητα της αισθητικής και των όγκων.

Σημείο εκκίνησης αποτέλεσε η χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο. Δημιουργήθηκε μια απλή μπάρα -ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο- και τοποθετήθηκε όσο το δυνατόν κοντύτερα στο πίσω όριο του οικοπέδου, αφήνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του εδάφους ακάλυπτο για φύτευση. Ο απλός ορθογωνικός όγκος που δημιουργήθηκε, συμπληρώθηκε από μεγάλους δυναμικούς προβόλους τριγωνικών μπαλκονιών, αγκαλιάζοντας έτσι τον χώρο πρασίνου γύρω του. Χρησιμοποιήθηκε η λύση του κεντρικού κλιμακοστασίου προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ιδιωτικότητα μεταξύ των διαμερισμάτων.

Τα υλικά που επιλέχθηκαν έχουν σαφείς αναφορές στην περιοχή και την παλαιότερη αρχιτεκτονική της. Η βάση του κτιρίου -ισόγειο- επενδύθηκε με πέτρα, σχηματίζοντας συγχρόνως και κάποια τοιχία στήριξης του κτιρίου που οριοθετούν τις εισόδους του.

Στους προβόλους των μπαλκονιών σχεδιάστηκε ένα σύστημα σκίασης και φιλτραρίσματος της θέας, από κατακόρυφες στρογγυλές διατομές 7cm ξυλείας κέδρου. Τα κατακόρυφα αυτά στοιχεία μοιράστηκαν στην όψη, πότε πυκνά και πότε πιο αραιά, αλληλοεπιδρώντας με το φυσικό φως και δημιουργώντας ένα παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα.

Οι όψεις του κτιρίου επενδύθηκαν με εξωτερική θερμομόνωση, χρώματος γκρι και μαύρου, ο περιβάλλων χώρος με σφυρηλατημένο γκρι μάρμαρο, ενώ οι βεράντες των ορόφων με ξυλεία iroko. Τα υλικά είναι φυσικά και πλήρως εναρμονισμένα με το πευκόφυτο περιβάλλον τους.

Η διάταξη των διαμερισμάτων είναι απλή και διαμπερής, καθώς στόχος ήταν να μπορούν να απολαμβάνουν όλα τον ίδιο φυσικό φωτισμό και αερισμό. Το μέγεθος των μπαλκονιών επεκτείνει κατά πολύ τους χώρους προς τα έξω, τους καλοκαιρινούς μήνες. Εσωτερικά, τα περισσότερα διαμερίσματα αποτελούνται από τρία υπνοδωμάτια και έχουν ανοιχτή κουζίνα, διευρύνοντας έτσι τον χώρο του καθιστικού. Το λευκό εναλλάσσεται με μαύρες επιφάνειες, κυρίως στους χώρους των καθιστικών κοντά στο τζάκι, ενώ το φυσικό ξύλο συναντάται σε πολλά στοιχεία επίπλωσης. Τα λουτρά επενδύονται από πλακίδια μωσαϊκού σε γκρι χρώμα, που συνδυάζεται με ξύλινα έπιπλα μπάνιου. Τέλος η στήριξη των κλιμακοστασίων από μεταλλικά στοιχεία δημιουργεί έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τα εξωτερικά ξύλινα κατακόρυφα στοιχεία σκίασης.

Η απλότητα και οι καθαρές γραμμές ενοποιούν το εξωτερικό κέλυφος με το εσωτερικό. Στο κέντρο του κτιρίου, υπάρχουν και χώροι ημιυπαίθριοι δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον κατώφλι μεταξύ του μέσα και του έξω. Αυτοί οι ενδιάμεσοι, προστατευμένοι χώροι, οι διαμήκεις εξώστες, αλλά και τα μεγάλα ανοίγματα που ενοποιούν τις βεράντες με τα καθιστικά εσωτερικά αποτελούν την καλύτερη σχεδιαστική απάντηση για έναν αληθινά μεσογειακό τρόπο κατοίκησης.

Αρχιτεκτονική:
Ομάδα Μελέτης:

Σωτήρης Χαΐνης, Βάνα Κριμνιώτη

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.