Tourist Residential Resort in Cyprus

A local developer and owner of a unique piece of land in Yeroskipou, Pafos, Cyprus, invited the architects to participate in a competition for designing and developing an outstanding residential resort for locals and tourists. The project has been set to become a new hyper luxury Tourist Residential Resort for area’s tourism.   

Set in a plot right next to the sea, the project pursues environmental standards of sustainability in an effort to preserve the region’s stunning and picturesque landscape. Additionally, it has been designed to blend itself effortlessly and smoothly into the beautiful natural landscape of sown and reaped fields.

The masterplan has been visioned to become a special enterprise zone. Beyond hyper-luxury accommodations, it includes exclusive facilities for the residents as well as external visitors. This project seeks not only to complement the existing touristic facilities of Kato Pafos but to upgrade the services, offering a new unique paradigm establishing a new financial model.

The proposal is respectful of the environmental sensitivity of the region, taking a “green” approach that will have the least detrimental impact on the wonderful landscape of the area. Using sustainable materials, the idea is to carry out most of the disruptive construction work in off-site and allow greater control in factory conditions.

The proposed Resort is in a plot of 5844m² south-east of Pafos, with stunning views of the rising and setting sun, overlooking the Mediterranean Sea to the south-west. Formed of 10 residential buildings positioned at the edges of a triangular arrangement to ensure maximum visibility to the sea and all looking towards the heart of the development, the Club House, the Resort is defined by its materiality and structure.

Each 2-storey block consists of two parallel vertical white walls which support an upper lightweight structure, forming a two-bedroom family at the ground floor level and a one-bedroom hyper-luxury residence at the first-floor level.

The opposite edge of triangles peak point is marked by the neat and contemporary volume of the Club House consisting of a double height fine-dining restaurant and a vibrant roof-top bar with views out to the sea as well as an underground luxury spa for relaxing and recovering.

Using textured, earthy tones the resort is made predominantly from timber and streel structure, reducing the concrete walls and its embodied carbons. The buildings propose a lightweight structural frame construction along with a minimal precast foundation, minimizing the impact on site. Louvers along with screens and solid facades mitigate the low strong sun during summer season while they offer privacy, keeping though the architectural lightness of the elements.        

The Masterplan’s vision explores the balance of landscape and built area to achieve the ideal luxury tourist resort. Our vision sources its inspiration by the surroundings, low and high vegetation, goldy fields and the long coastline with the sandy linear beach.

Projects

Design Team:
Andreas Y. Kyriakou, Stella Makri
Visuals:
AVOCAD Studio, Christos Kyrillou
Xenia
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.