Renovation, apartment renovation, attic renovation, architecture

Ανακαίνιση σοφίτας στο Άμστερνταμ

Η επιθυμία του πελάτη ήταν μία ξεχωριστή, ιδιωτική κατοικία στο Άμστερνταμ. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένας ειλικρινής, αρχιτεκτονικός χώρος με τη μέγιστη αξιοποίηση της επιφάνειας του δαπέδου. Μια αντισυμβατική κατοικία χωρίς συμβιβασμούς, ένα βιώσιμο διαμέρισμα που να είναι μοναδικό και σχεδιασμένο για συγκεκριμένες ανάγκες. Οι αρχιτέκτονες υλοποίησαν την ιδέα για ένα περιβάλλον ζωής, ξεκινώντας από το μηδέν.

Ο χώρος, που βρίσκεται στη δημοφιλή συνοικία De Pijp, ήταν προηγουμένως σοφίτα και δεν ήταν κατάλληλος για κατοικία. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, για να τον μετατρέψει σε διαμέρισμα, ανύψωσε τη στέγη γύρω στο μισό μέτρο λίγα χρόνια πριν. Μετά από αυτό, πουλήθηκε προς ανακαίνιση.

Το νέο ανάπτυγμα της εσωτερικής όψης σχεδιάστηκε με μία ζώνη από ακατέργαστη οπτοπλινθοδομή γύρω από την παλιά βάση, χρησιμοποιώντας νέα δοκάρια στην κορυφή. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του χώρου, δηλαδή μια νέα όψη πάνω σε μια παλιά βάση, έγινε η αφετηρία του σχεδιασμού. Ολόκληρος ο νέος χώρος είναι, εμφανώς, «κομμένος οριζόντια». Αυτή η τομή τοποθετείται σε ένα ύψος 95cm πάνω από το δάπεδο. Πάνω της, όλα είναι καινούργια και επενδύονται με επιχρισμένη τοιχοποιία. Οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από τη γραμμή, είναι μια αντανάκλαση, με τους τοίχους να είναι γυμνοί και αδροί. Στις επενδύσεις χρησιμοποιούνται σκούροι καθρέφτες, άβαφα φύλλα λαμαρίνας και ακατέργαστα τούβλα, δημιουργώντας μία ιδιότυπη σύνθεση υλικών. Το τμήμα πάνω από τη γραμμή που είναι επενδεδυμένο με λαμαρίνα αντανακλά άπλετο φως στο δωμάτιο, όμως η ίδια η αντανάκλαση είναι θαμπή. Οι σκούροι καθρέφτες αντανακλούν λιγότερο φως όμως η εικόνα είναι καθαρή. Χειρισμοί όπως αυτοί κάνουν το τμήμα πάνω από την «τομή» να είναι μια επανερμηνεία του τμήματος που βρίσκεται κάτω της, ως αντανάκλαση του παλιού.

Η γραμμή στα 95 εκατοστά έχει τόσο πρακτική όσο και ποιητική σημασία. Είναι το ύψος των ντουλαπιών της κουζίνας και των κιγκλιδωμάτων, όπως επίσης και το κέντρο ενός ανθρώπινου σώματος. Το να στέκεται κανείς με το κάτω μέρος του σώματος στο παλιό και το πάνω μέρος στο νέο, σημαίνει ότι κοιτάζει προς το μέλλον. Ο κάτοικος, επομένως, γίνεται κέντρο του σχεδιασμού και η ιδέα παίρνει το όνομα «αντανακλάσεις του παρελθόντος». Αυτό δίνει στον χώρο μία αρχιτεκτονική διάσταση και ξεχωρίζει τις παλιές του αξίες από τις νέες επεμβάσεις.

Η περιήγηση στο διαμέρισμα αρχίζει από την εξώπορτα. Το χολ της εισόδου βάφεται μαύρο ενώ το παλιό κλιμακοστάσιο παραμένει γυμνό και αδρό. Πάνω του βρίσκεται μία συνέχεια με σκαλοπάτια από διάτρητα φύλλα λαμαρίνας. Κρέμεται 95 εκατοστά πάνω από το δάπεδο και συνδέει το διαμέρισμα με το δώμα. Το φως από την έξοδο στην οροφή διαπερνά τη λαμαρίνα και φωτίζει τη σκοτεινή είσοδο. Κοιτάζοντας ψηλά, φαίνεται ο ουρανός.

Στο πάνω μέρος της σκάλας, στο καθιστικό, το βλέμμα στρέφεται προς τα έξω μέσα από συρόμενα ανοίγματα σε ολόκληρο το μήκος του κτιρίου. Το κούφωμα κρύβεται μέσα στους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή. Αυτό δημιουργεί μία σχεδόν συνεχή γυάλινη όψη σε μία περιοχή όπου αρχικά υπήρχαν μόνο δύο μικρά παράθυρα.

Το καθιστικό είναι ένας φωτεινός χώρος που συνδέεται με το master υπνοδωμάτιο με έναν μεγάλο συρόμενο ξύλινο τοίχο. Μία τηλεόραση και ντουλάπια αποθήκευσης κρύβονται πίσω από custom συρόμενες ξύλινες πόρτες 90cm.

Για να φαίνεται ο χώρος μεγαλύτερος, οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν έναν και μοναδικό όγκο μέσα του. Εκτός από το καθιστικό και το master υπνοδωμάτιο, όλες οι άλλες λειτουργίες, όπως μπάνια, laundry και ξενώνας, κρύβονται μέσα σε ένα ανακλαστικό κουτί. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του είναι αόρατη, με περιστρεφόμενη πόρτα που επενδύεται με το ίδιο υλικό. Ένα τμήμα της ανακλαστικής επιφάνειας του όγκου δεν είναι καθρέφτης αλλά ανακλαστικό γυαλί, που επιτρέπει ορατότητα από το καθιστικό προς το μπάνιο. Ένας φεγγίτης τοποθετείται πάνω από τη ντουσιέρα, ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μπάνιο κάτω από τον ουρανό, σε έναν χώρο πλημμυρισμένο με φυσικό φως.

Η ανοιγόμενη γυάλινη όψη προς τον νότο παρέχει φυσική θέρμανση. Η μόνωση του δαπέδου, 17cm, καθώς και η θερμοπρόσοψη σε τοίχους και οροφή διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Η ενιαία εξωτερική κουρτίνα από δίχτυ μπορεί να καλύπτει ολόκληρη την πίσω όψη, όμως όταν είναι ανοιχτή δεν εμποδίζει το φως του ήλιου. Αυτό οφείλεται στο καμπύλο σύστημα στήριξής της, που επιτρέπει τη μέγιστη θέρμανση τις κρύες μέρες, ενώ το καλοκαίρι παραμένει κλειστή, επιτρέποντας μόνο τον φυσικό αερισμό. Η ηλιοροφή πάνω από την πλευρική είσοδο είναι ηλεκτρική και τις ζεστές μέρες μπορεί να ανοίγει. Η διάτρητη μεταλλική σκάλα κάτω από την ηλιοροφή αντανακλά το φως και βοηθά τη φυσική ροή του αέρα, διευκολύνοντας το φαινόμενο της καμινάδας. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση είναι μόλις το 1/5 ενός συμβατικού διαμερίσματος.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.