Νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Επαρχίας Shou

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Επαρχίας Shou, στην κεντρική Κίνα, χτίστηκε σε μία νέα πόλη νοτιοανατολικά της παλιάς, πάνω σε μία επίπεδη πρώην αγροτική περιοχή χωρίς ιδιαίτερα γνωρίσματα στο τοπίο. Πολλά νέα, ψηλά κτίρια χωρίς χαρακτήρα περιβάλλουν την τοποθεσία, χωρίς να ανταποκρίνονται στο κλίμα της περιοχής και τον τοπικό πολιτισμό. Η διοίκηση της πόλης δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο για το έργο πέρα από το «να χτιστεί γρήγορα και να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο». Το πρόγραμμα έπρεπε να περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη και αρχείο.

Ο Zhu Pei αναζήτησε τις πολιτισμικές ρίζες της περιοχής, παρατηρώντας παλιά κτίρια και ερείπια, όπου διέκρινε τους τρόπους με τους οποίους οι παλαιότεροι είχαν βρει την ισορροπία ανάμεσα στις δυνάμεις της φύσης και τις ανάγκες της κατασκευής, χωρίς προωθημένη τεχνολογία. Η εσωστρέφεια των παραδοσιακών κατακόρυφων κατοικιών με αυλή και τα στενά σοκάκια που εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώνοντας τα σπίτια μεταξύ τους, αντικατοπτρίζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στην περιοχή και δίνουν στοιχεία για τους κανόνες που πρέπει να χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Ο αρχιτέκτονας σχεδίασε μια ανασύσταση της εμπειρίας του βιωμένου χώρου στην παλιά πόλη για να βοηθήσει το νέο πολιτιστικό κέντρο να ενταχθεί στην τοπική κοινωνία.

Αυλές διαφορετικού μεγέθους τοποθετούνται μέσα σε ένα σχετικά περίκλειστο ορθογωνικό πρίσμα. Συνδέονται μεταξύ τους με μία κυματιστή, περιστροφική δημόσια πορεία που προστατεύεται από τον ήλιο και τη βροχή. Η δημόσια διαδρομή οδηγεί τους επισκέπτες πάνω από μια γέφυρα, διασχίζοντας την τάφρο που περιβάλλει το κτίριο. Η μεγάλη αυλή μπροστά από την κεντρική είσοδο μετατρέπεται σε δημόσια πλατεία που ανταποκρίνεται στο κεντρικό δωμάτιο tang wu των ιστορικών μεγάρων της περιοχής, ενώ η πίσω αυλή θυμίζει τον μικρό εσωτερικό κήπο των ταπεινών παραδοσιακών κατοικιών. Κάθε λειτουργία του κτιρίου διαθέτει δύο ή τρεις αυλές. Από την αυλή εισόδου, οι επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους στις υπόλοιπες χωρίς να διακόπτουν τη συνέχεια των κλειστών χώρων. Περπατώντας κατά μήκος της προστατευμένης διαδρομής, μπορούν να βρεθούν από τον πρώτο μέχρι τον τρίτο όροφο. Ο χώρος είναι απρόβλεπτος, ενώ οι αλλαγές στο φως και τη σκιά εισάγουν το στοιχείο της έκπληξης, επιτρέποντας στους επισκέπτες να αισθανθούν το καλλιτεχνικό πνεύμα της παραδοσιακής Κινεζικής αρχιτεκτονικής, το οποίο εκφράζεται μέσα από τις αρχές «κρύψου, πάρε αναπνοή, καλλιέργησε και περιπλανήσου».

Η εσωστρέφεια της ιδέας για το Πολιτιστικό Κέντρο της Επαρχίας Shou ήταν συνειδητή επιλογή, με δεδομένο το απρόβλεπτο μέλλον της ανάπτυξης της γύρω περιοχής. Επιπλέον, αντανακλά τη χάρη, την ποικιλομορφία και τη ζωντάνια της παλιάς πόλης, που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.